ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Угорщині оштрафували книгарню за продаж графічного роману на тему ЛГБТК

Фото – GERGELY BESENYEI / AFP
Фото – GERGELY BESENYEI / AFP

Уряд Угорщини оштрафував місцеву книгарню Lira Konyv за графічний роман на тему ЛГБТК+, заявивши, що та порушила контроверсійний закон, який забороняє показувати гомосексуальність дітям, повідомляє AP.

Як пише видання, мережа книгарень Lira Konyv є другою в Угорщині за величиною. Її оштрафували на 12 мільйонів форінтів ($35 930) за розміщення популярного графічного роману британської авторки Еліс Осман “Коли завмирає серце” в секції молодіжної літератури без запечатаної упаковки, якої вимагає закон, ухвалений 2021 року.

Міське управління Будапешта, яке виписало штраф у межах захисту прав споживачів, повідомило, що провело розслідування за фактом продажу видання в цій крамниці.

“Розслідування встановило, що книжки, про які йдеться, зображають гомосексуальність, але попри це були розміщені в категорії дитячих книжок і молодіжної літератури й продавалися без запечатаної упаковки”, – заявило управління.

Штраф спирається на угорський закон 2021 року про “захист дітей”, який забороняє демонстрацію гомосексуального контенту дітям. Зокрема, це стосується телебачення, кіно, реклами й літератури. Законом також прибрано ЛГБТК+-контент зі шкільних програм і заборонено публічну демонстрацію продуктів, які зображають чи пропагують гендерну ідентичність, відмінну від приписаної після народження статі.

Влада Угорщини наполягає, що цей закон (який є частиною ширшого уставу, що посилює суворість покарань за педофілію й створює пошукову базу сексуальних злочинців) необхідний для захисту дітей. Втім, критики праворадикального уряду країни розцінюють його як спробу стигматизувати лесбійок, геїв, бісексуалів і трансгендерних людей.

У квітні 15 держав Євросоюзу підтримали юридичне оскарження цього закону в Європейському суді, а високопосадовиця блоку Урсула фон дер Ляєн назвала його “ганебним”. 

У своїй заяві Міське управління Будапешта зазначило, що зобов’язало Lira Konyv продавати книжку в законний спосіб, і запевнило, що “завжди вживатиме жорстких заходів щодо компаній, які не дотримуються закону”.

Як повідомляв ІМІ, 15 червня 2021 року парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє поширення в школах матеріалів, які, як вважається, пропагують гомосексуальність і зміну статі. 

А вже 8 серпня Угорщина наказала магазинам продавати дитячі книги, які, як вважається, пропагують гомосексуальність, в закритій упаковці.

Liked the article?
Help us be even more cool!