ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В СБУ розповіли про арештовані медійні активи Оксани Марченко

04.05.2023, 18:00
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Суд арештував 100% майнових прав підозрюваної у фінансуванні російських збройних формувань, дружини ексдепутата від ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксани Марченко в компанії ПП “Омега-TV”, йдеться у відповіді начальника управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Артема Дехтяренка на запит “Детектор медіа”.

За його словами, арештовано 100% майнових прав Марченко в цій компанії.

Як зазначають у виданні, у лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила, що суд арештував майно Оксани Марченко на загальну суму понад 5,6 млрд грн. Зокрема, активи Марченко у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Однак у цьому повідомленні не уточнювалось, про які саме компанії йдеться. “Детектор медіа” звернувся  до СБУ з  такими запитаннями:  Частки Марченко в яких телекомунікаційних підприємствах арештовано? Оксана Марченко мала частку в структурі власності "1+1" через ТОВ "Інвестиційна компанія "Гармонія". Що з цією часткою? Вона арештована чи передана іншим особам?

У редакції нагадали, що в структурі власності  "1+1" від 14 квітня 2021 року замість компанії Bolvik Ventures LTD, контролерами якої були Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %), з’явилася кіпрська компанія Charlane limited. 33,3% цієї компанії через Kirena holdings Ltd та через ТОВ "Інвестиційна компанія "Гармонія" належать Оксані Марченко. Дружина українського політика Віктора Медведчука є бенефіціаром ТОВ "Інвестиційна компанія "Гармонія". У грудні 2021 року в пресслужбі "1+1 медіа" заявили, що в частках власності фізичних осіб не відбулося жодних змін, безпосередні та кінцеві власники також не змінилися. Після цього канал не відповідав на  запити щодо присутності у власності дружини Віктора Медведчука ("Детектор медіа" звертався з таким запитом до каналу).

Управління СБУ розказало лише про арешт  ПП "Омега-TV". Ця компанія входить до групи власності Віктора Медведчука та пов’язаних з ним осіб. Вона має розмір статутного капіталу 1 млн грн, виробляє  кіно- та відеофільми й телевізійні програми. Цю компанію Оксана Марченко заснувала ще 2000 року, коли вела в ефірі державного каналу "УТ-1" соціально-розважальне шоу "Моя професія" та політичне ток-шоу "Час". Ця ж компанія виробляла документальний цикл "Імена" ("серія програм про відомих осіб, чиї долі переплелися з історією України" – це були історії про Хрущова, Баскова, Малініна, Гурченко). Програми виходили в ефір на УТ-1, з 2005 року – на "Інтері".

Щодо решти питань, а саме щодо  ТОВ "Інвестиційна компанія "Гармонія", яке має стосунок до власності 1+1, у відповіді СБУ йдеться: "Наразі триває досудове розслідування в згаданому кримінальному провадженні. Положенням ст. 222 КПК України передбачено, що відомості  досудового розслідування можна розголошувати з письмового дозволу слідчого  або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Про результати розслідування та подальші кроки в межах цього кримінального провадження громадськість обов’язково буде проінформовано".

Посилаючись на власні джерела, у виданні зазначають, що в межах кримінального провадження (№222023090000000042) арештовано 100% майнових прав ТОВ "Інвестиційна компанія "Гармонія", власницею якої є Оксана Марченко. Арешт наклав своєю ухвалою суддя Івано-Франківського міського суду на початку року. Саме провадження розслідує управління СБУ в Івано-Франківській області.

Членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан у коментарі "Детектору медіа" розповіла, що в разі арешту корпоративних прав на роботу каналу та його управління це не вплине. 

Як повідомляв ІМІ, СБУ в Івано-Франківській області оголосила в розшук Оксану Марченко, дружину підозрюваного в держзраді колишнього народного депутата ОПЗЖ Віктора Медведчука. Сама Марченко підозрюється у фінансуванні російських угруповань. Інформацію про розшук Марченко занесено до бази даних МВС. Марченко розшукують із 24 березня, а місцем зникнення вказано Солом'янський район Києва. У цьому районі розташований один з її маєтків.

Наприкінці лютого суд арештував майно Оксани Марченко, яку підозрюють у фінансуванні Росгвардії та МВС РФ, на суму понад 5,6 млрд грн.

СБУ заявила, що компанії Оксани Марченко підпільно фінансували Росгвардію та МВС РФ. У зв'язку з цим Марченко оголосили про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

5 квітня 2023 року стало відомо, що за матеріалами СБУ суд арештував ще дві земельні ділянки з об’єктами нерухомості, які незаконно перебували у власності Оксани Марченко.

Liked the article?
Help us be even more cool!