ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В СБУ пояснили, чому позбавили данську журналістку акредитації (оновлено)

23.12.2022, 16:00
Фото – Lau Svensson, DR
Фото – Lau Svensson, DR

Акредитацію данської журналістки Матильди Кімер скасували через порушення вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на Службу безпеки України.

Причиною позбавлення акредитації став приїзд журналістки до Миколаєва в липні 2022 року, повідомило джерело в СБУ. “Там вона опинилася в місці, де не повинна була, і намагалася зняти репортаж про зброю, про яку навіть не можна говорити”, – розповіло джерело.

Із проханням перевірити журналістку після цього інциденту до СБУ звернулися самі військові, стверджує співробітник служби. Після перевірки СБУ рекомендувала армійському управлінню зв’язків з громадськістю позбавити Кімер акредитації. 

“Ми також маємо дані, що вона перебувала в  окупованих частинах України, зокрема в Криму і Донецькій / Луганській областях, з порушенням українського законодавства”, – сказав співрозмовник. Він також підтвердив, що Кімер зустрічалася з представниками СБУ 8 грудня в Києві. Під час зустрічі, стверджує джерело, на її питання, як працювати без акредитації, їй запропонували використовувати матеріали, надані “офіційними джерелами, наприклад СБУ”, як роблять інші іноземні журналісти, які не мають змоги бути на фронті.

Сама Матильда Кімер підтвердила “Детектору медіа”, що в липні опинилася в Миколаєві там, де не мала. “Ми нічого не знімали, нічого не зробили – просто опинилися там, де нас не мало бути. Я сподівалася, що це було вирішене питання, оскільки після цього за два дні робила репортажі з військовими, і до мене не було претензій”, – сказала вона.

Як стверджує журналістка, їй пропонували “співпрацю” з СБУ, щоб розглянути можливості повернення акредитації. Також  її звинувачували в тому, що вона незаконно перебувала на окупованих територіях Донеччини й Луганщини та в Криму. Кімер ці звинувачення відкидає.

УВАГА: У абзаці вище "Детектор медіа" зробив помилку. Раніше тут була фраза, що Матільді Кімер пропонували "співпрацю" з СБУ, аби розглянути повернення акредитації.

"Це формулювання, яке призвело до невірного припущення, що Матільді Кімер пропонували бути агенткою чи намагалися її завербувати. Це помилка", - пише "Детектор медіа" та просить вибачення у Матільди Кімер та читачів, а також у представників СБУ.

Як повідомляв ІМІ, 21 грудня стало відомо, що Збройні сили України на запит СБУ позбавили 22 серпня акредитації кореспондентку данської громадської телерадіокомпанії DR Матільду Кімер.

Журналістці вдалося зустрітися з представниками спецслужби лише в грудні. За її словами, під час зустрічі їй повідомили, що її інформаційні матеріали містять пропаганду на користь Росії. 

13 листопада Генштаб ЗСУ повідомив, що низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи у звільненому Херсоні, скасували дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнали нечинними. Згодом акредитації для роботи на фронті та деокупованих територіях передусім повернули тим редакціям та журналістам, які зверталися щодо її поновлення.

Liked the article?
Help us be even more cool!