ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ посадовцям заборонили користуватися технікою Apple для роботи – ЗМІ

Тисячам російських посадовців і державних службовців заборонили використовувати iPhone та інші продукти Apple у роботі, обмеження використання техніки американської технологічної компанії посилюються через підозри в шпигунстві.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на Financial Times.

Міністерство торгівлі заявило, що з понеділка заборонить будь-яке використання iPhone для "робочих цілей". Міністерство цифрового розвитку, а також підсанкційна державна компанія "Ростех" заявили, що наслідуватимуть цей приклад або вже ввели заборони.

Видання зазначає, що заборона iPhone, iPad та інших пристроїв Apple у провідних міністерствах і установах відбиває дедалі більше занепокоєння Кремля та ФСБ з приводу сплеску шпигунської діяльності спецслужб США проти російських державних установ.

"Співробітники служби безпеки в міністерствах – співробітники ФСБ, які обіймають цивільні посади, такі як заступники міністрів, – оголосили, що iPhone більше не вважаються безпечними й що потрібно шукати альтернативи", – розповіло джерело, близьке до урядової установи, яка заборонила продукти Apple.

Через місяць після початку великої війни президент РФ Путін підписав указ, який вимагає від організацій, пов’язаних із "критичною інформаційною інфраструктурою", перейти на розроблене в Росії програмне забезпечення до 2025 року.

Цей крок відбиває давнє бажання Москви змусити держустанови відмовитися від іноземних технологій. Деякі російські аналітики припустили, що нинішній указ не допоможе розвіяти підозри в тому, що західні спецслужби мають доступ до конфіденційної інформації про діяльність російського уряду.

"Офіційні особи справді вірять, що американці можуть використовувати своє обладнання для прослуховування. ФСБ давно стурбована використанням iPhone для професійних контактів, але адміністрація президента та інші посадовці виступали проти [обмежень] просто тому, що їм подобалися iPhone", – розповів експерт російських служб безпеки та розвідки Андрій Солдатов.

Подібні заборони вже діють або збираються ввести в дію в міністерствах фінансів, енергетики та інших державних органах.

Зокрема, заборона мінторгівлі поширюється на листування електронною поштою, пов’язане з трудовою діяльністю, цього дотримуються й інші міністерства.

Інший співрозмовник видання, близький до одного з міністерств, розповів, що фахівці ІТ-департаменту повідомляють, коли хтось відкриває свою робочу електронну пошту з iPhone.

Представник Ростеху повідомив Financial Times, що обмеження стосуються всіх пристроїв Apple. Але їхнє використання в особистих цілях дозволено.

"Всі скаржаться, що це незручно і доводиться носити із собою ще один телефон чи планшет", – додало джерело.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року в Росії співробітникам внутрішньополітичного блоку адміністрації президента РФ наказали до кінця березня відмовитися від використання iPhone.

У червні 2023 року ФСБ Росії заявила, що викрила схему американського Агентства з національної безпеки (АНБ), яке нібито використовувало досі невідомий вірус, щоб отримати доступ до спеціальних вразливих "чорних ходів" у смартфонах Apple.

Liked the article?
Help us be even more cool!