ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У поліції Миколаївщини немає проваджень за "журналістськими" статтями

30.04.2021, 13:06
Фото – protocol.ua
Фото – protocol.ua

У поліції Миколаївської області наразі немає кримінальних проваджень щодо порушення прав журналістів. 

Про це повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області за результатами проведеної у квітні зустрічі з керівництвом відділу захисту інтересів суспільства та держави Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

Під час зустрічі стало відомо, що за результатами проведеного аналізу результатів роботи територіальних підрозділів поліції регіону в першому кварталі 2021 року не було зареєстровано жодного кримінального провадження щодо порушення статей, які захищають незалежну журналістську діяльність та її безпеку. Це, зокрема, ст. 171 “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, ст. 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста”, ст. 347-1 “Умисне знищення або пошкодження майна журналіста”, ст. 348-1 “Посягання на життя журналіста”, ст. 349-1 “Захоплення журналіста як заручника”.

Окрім того, у Відділі захисту інтересів суспільства та держави ГУНП в Миколаївській області повідомили, що на сьогодні поліція не розслідує жодного іншого провадження, які були відкриті до 2021 року, щодо таких справ було ухвалене рішення про їхнє закриття.

Водночас поліція висловила готовність оперативно реагувати на будь-які порушення свободи слова в регіоні.

“Отримання правдивої та об’єктивної інформації є однією з важливих ознак правового суспільства, тому поліцейські нашого відділу завжди готові активно та оперативно реагувати на будь-які порушення прав журналістів, а також стояти на захисті свободи слова та професійної діяльності представників мас-медіа в нашому регіоні”, – сказав поліцейський.

Учасники зустрічі дійшли згоди про подальшу співпрацю, а зустрічі в такому форматі планують проводити на регулярній основі.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2020 року слідчі Національної поліції України в Миколаєві закрили два кримінальні провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України за фактом перешкоджання журналістській діяльності, порушені за заявами кореспондентів місцевого видання “НикВести”.

За перший квартал 2021 року Національна поліція розпочала 48 кримінальних проваджень, пов’язаних з перешкоджанням діяльності журналістів.

З початку 2021 року ІМІ зафіксував на Миколаївщині два випадки порушення прав журналістів:

  • 28 січня Первомайська міська рада на Миколаївщині затвердила порядок акредитації засобів масової інформації, який передбачає введення системи акредитації за спеціальними картками. Картки видаватимуть за згодою міського голови та депутатської комісії із законності та регламенту.
  • 19 березня невідомі зламали сайт миколаївського Центру журналістських розслідувань і замінили зміст декількох матеріалів, які готувалися спільно з Чеським центром журналістських розслідувань та проєктом “Слідство.Інфо”.

У 2020 році ІМІ зафіксував у Миколаївській області 11 випадків порушень свободи слова.

Liked the article?
Help us be even more cool!