ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі приватні охоронці перешкоджали діяльності знімальної групи 7-го каналу

17.01.2019, 13:56
Фото - od.npu.gov.ua

В Одесі 12 січня охоронці будмайданчика перешкоджали діяльності знімальної групи 7-го каналу та силоміць відтіснили їх з території, де внаслідок падіння крану загинув будівельник. Про це повідомляє представник ІМІ в Одеській області.

Свої дії охоронці мотивували тим, що територія будмайданчику є приватною.

У редакції телеканалу зазначили, що поліція жодним чином не реагувала на порушення прав журналістів.

Як повідомили на телеканалі представнику ІМІ, керівництво каналу не планує подавати заяву про перешкоджання до поліції "через системність даних випадків в Одесі та відсутність реакції на них з боку правоохоронних органів".

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що, якщо сталася аварія, яка призвела до загибелі людей, навіть якщо вона сталася на приватній території, інформація про таку подію не може бути утаємничена.

Сафаров наводить частину другу статті 21 Закону України “Про інформацію”, яка визначає, що фізична або юридична особа може обмежити доступ до інформації, зокрема обмежити доступ до власних приміщень, земельних ділянок тощо, заборонити проводити там фото- і відеозйомку, аудіозапис тощо.

Водночас, зауважив юрист, треба враховувати, що, відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 21 Закону України “Про інформацію”, до інформації з обмеженим доступом не можуть бути віднесені відомості про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні ситуації, що сталися або можуть статися і загрожують безпеці людей.

“Таким чином, якщо сталася аварія, яка призвела до загибелі людей, навіть якщо вона сталася на приватній території, інформація про таку подію не може бути утаємничена. Окрім того, частина четверта статті 25 Закону України “Про інформацію” визначає, що після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових  безпорядків, воєнних дій, крім випадків, передбачених законом.Перешкоджання журналісту в збиранні інформації за таких обставин має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 173 Кримінального Кодексу України”, - прокоментував юрист Алі Сафаров.

Генеральний директор 7-го каналу Михайло Малишев розповів “Детектору медіа”, що журналістка каналу Христина Немченко та оператор каналу Ігор Казанжи відправились на місце для зйомок, однак їх витіснили з території.

“Нам повідомили, що стався нещасний випадок. Наша знімальна група виїхала на місце, щоб зробити репортаж. Спочатку був доступ до будівельного майданчика. Але ввечері там з’явилися охоронці у чорному, які приїхали на автомобілях, брендованих охоронним агентством "Зевс". Вони почали витісняти за межі будмайданчика усіх активістів та нашу знімальну групу. Якимось чудом наша журналістка не поламала руку”, – розповів він і додав, що повідомив про інцидент представникам ОБСЄ.

Liked the article?
Help us be even more cool!