ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У МОЗ розповіли, як уберегти себе від медіатравми

 

Передозування чутливим контентом та важкими новинами може завдати значної шкоди здоровʼю людини. Тож важливо свідомо й відповідально ставитися до того, що, де й скільки читати, слухати, переглядати.

Про це нагадали в Міністерстві охорони здоров'я.

У МОЗ радять використовувати лише офіційні та перевірені джерела інформації, зокрема для сповіщень про повітряну тривогу чи евакуацію.

"Час від часу аналізуйте джерела інформації, на які ви підписані: навіть відомі Telegram-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на рупор поширення ворожих наративів. Тому обов’язково перевіряйте інформацію, перш ніж поділитися з друзями в соцмережах. Факти мають бути підтверджені, а тексти – без маніпуляцій та хибних пояснень", – зазначають у міністерстві.

Крім того, в установі закликають стежити, як медіа впливають на емоційний стан, та відмовлятися від контенту, який спричиняє неприємні відчуття чи виснажує.

"Замість перегляду відео слухайте або читайте текст – так легше уникнути надмірних емоцій", – радять у МОЗ.

Крім того, у Міністерстві охорони здоров'я нагадують про фільтрацію інформації та уникнення медіатригерів.

"Ігноруйте повідомлення про трагедії, якщо ви чи ваші рідні пережили подібні ситуації. І пам’ятайте: саме ви встановлюєте персональну межу медіаприйнятності та вирішуєте, що дивитися, а що – ні. Психіку можуть травмувати не лише події, але й повідомлення про них. Зупиняйте перегляд, якщо відео містить чутливий для вас контент, та не докоряйте собі, що не додивилися до кінця", – говорять у МОЗ.

Також серед порад – обмеження "екранного часу" та ігнорування негативних коментарів. Крім того, у МОЗ радять не користуватися гаджетами під час їжі чи спілкування.

"Дозуйте час, проведений в інтернеті, адже блукання мережею в спробі відволіктися призводить до "залипання" в екрані та залежності. Між інформаційним споживанням і реальним життям має бути баланс, а користування медіа – позитивно впливати на ваше здоров’я і ментальний добробут", – говорять у МОЗ.

Нагадують в установі й про регламентування кількості часу з гаджетами. Це не лише звільнить кілька годин для корисніших речей, а й дозволить покращити сон та підвищити мотивацію до виконання інших завдань.

"Спробуйте підрахувати, скільки хвилин чи навіть годин ви витрачаєте на читання соцмереж, а потім заплануйте на цей час корисну активність: пройдіться парком, зробіть руханку або зателефонуйте близьким", – додають у міністерстві.

Liked the article?
Help us be even more cool!