ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ізраїлі закривають телеканал "Аль-Маядін", звинувативши в підтримці "Хезболли"

14.11.2023, 12:17
Фото – Haim Zach / GPO
Фото – Haim Zach / GPO

Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин “Аль-Маядін”, звинувативши медіа в підтримці “Хезболли”, повідомляє The Times of Israel.  

Рішення суголосне з розпорядженнями для умов надзвичайного стану, ухваленими в жовтні, за якими уряд отримав право закривати іноземні ЗМІ, які, на його думку, шкодять національній безпеці.

Запит на закриття станції подав міністр комунікацій Шломо Каргі, який заявив, що трансляції “Аль-Маядін” “слугують інтересам ворогів Ізраїлю” і є шкідливими для національної безпеки країни.

Запит Каргі на закритті “Аль-Маядін” схвалив міністр оборони Йоав Ґаллант, а ввечері 12 листопада його було передано кабінету нацбезпеки, як того вимагають нові правила.

Ґаллант повідомив, що разом з очільниками всіх інших служб безпеки рекомендує закрити канал.

Наказ про блокування онлайн-операцій “Аль-Маядін” в Ізраїлі вже був виданий.

Міністр оборони Ґаллант заявив, що Ізраїль “не дозволить трансляцію такої небезпечної пропаганди, як ефіри “Аль-Маядін”.

“Заходи, яких ми вживаємо щодо так званої медіамережі “Аль-Маядін”, яка фактично стала рупором терористичної організації “Хезболла” та її очільника [Гассана Насралли], є правильним рішенням, коли йдеться про прибічників тероризму, які вдають із себе журналістів і мають лише одну мету: зашкодити безпеці держави Ізраїль і її громадянам”, – зазначив міністр оборони.

Наказ про закриття “Аль-Маядін” є першим розпорядженням, виданим за новими правилами, погодженими минулого року, за якими міністр комунікацій в умовах надзвичайного стану має право закривати іноземні ЗМІ, якщо служби безпеки ухвалять юридичний вердикт, що певне видання шкодить національній безпеці країни.

У такому разі міністр комунікацій може наказати телепровайдерам припинити трансляцію новин цього ЗМІ, закрити його офіси в Ізраїлі, вилучити обладнання й заблокувати або обмежити доступ до його сайту залежно від розташування сервера.

Це рішення мають схвалити міністр оборони й кабінет національної безпеки; також його може переглянути районний суд, який має три дні, щоб ухвалити вирок про підтримання чи відхилення наказу.

Наказ є чинним протягом 30 днів, але може бути неодноразово продовжений ще на 30 днів. Самі нові правила діють три місяці або ж поки уряд формально не скасує надзвичайний стан.

Раніше основним фокусом Каргі була катарська новинна мережа “Аль-Джазра”, яку міністр також звинувачував у підважені національної безпеки, але роль Катару в перемовинах про звільнення заручників, утримуваних ХАМАС у Газі, ускладнила закриття каналу в Ізраїлі, пише видання.

Як повідомляв ІМІ, 20 жовтня уряд Ізраїлю схвалив правила, які дозволять йому тимчасово закрити іноземні телеканали під час чинного надзвичайного стану через війну з ХАМАС, якщо канали завдають шкоди національній безпеці.

Раніше ізраїльська розвідка “Моссад” підтримала висунуту пропозицію Шломо Караї. “Моссад” надав уряду дані, що співробітники телеканалу розкривають інформацію про місце розташування сил Армії оборони Ізраїлю і в такий спосіб наражають військових на небезпеку.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!