ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У держорганах Росії з’явиться посада політрука, як за часів СРСР

У федеральних державних органах РФ офіційно запроваджується посада "заступника керівника із суспільно-політичної роботи". Ідея повернути інститут політруків, аналогічний радянському, з'явилась у квітні 2022-го.

Про це пише російське видання "Медуза" з посиланням на указ Володимира Путіна під номером 106. Він підписав його рік тому, і указ має гриф "для службового користування".

Шукати людей, які стануть політруками, передбачається всередині цих структур – насамперед серед заступників, які вже працюють. Водночас кандидатуру слід узгодити з Адміністрацією президента.

У квітні 2022-го російське видання "Комерсант" повідомляло, що такі посади можуть з'явитись і в держкомпаніях, проте в указі Путіна йдеться лише про державні органи.

"Медуза" та інше російське видання "Важливі історії" виявили, що на сайті Федерального агентства з природокористування вже з'явилися відповідні методичні рекомендації "з організації та проведення суспільно-політичної роботи". У них ідеться про те, що складна геополітична ситуація у світі, загрози безпеці та незалежності, створені недружніми країнами щодо Російської Федерації, спеціальна військова операція (так у Росії називають війну проти України. – Ред.), що проводиться, вимагають від державних органів влади "проведення системної та ефективної роботи з формування та підтримки в державних службовців і працівників високих морально-політичних і психологічних якостей, почуття відповідальності за долю Вітчизни, зміцнення патріотизму та російської громадянської ідентичності, забезпечення глибокого розуміння та підтримки міжнародної та внутрішньої політики російської держави".

Автори "Медузи" поговорили зі співробітниками одразу кількох російських федеральних відомств. Джерела в російських міністерстві сільського господарства, міністерстві фінансів та фельд'єгерській службі повідомили, що в них "заступників керівника із суспільно-політичної роботи" поки що немає. Водночас співрозмовник, який бере участь в урядових нарадах, зазначив, що в інших держорганах такі співробітники вже розпочали свою роботу – і розповідають посадовцям, що "потрібно говорити" про війну та внутрішню політику.

Це підтверджують і повідомлення у відкритих джерелах: останніми місяцями багато відомств звітують про свої успіхи у сфері "громадсько-політичної роботи". Так, співробітники Росреєстру слухають лекції про "цілі та завдання спецоперації", збирають гуманітарні вантажі військовим і плетуть маскувальні сітки. Співробітники Росриболовства у своїх соцмережах звітують про роботу "в галузі патріотичного виховання", а працівники митної служби покладають квіти до меморіалів загиблих від "німецько-фашистських загарбників".

Liked the article?
Help us be even more cool!