ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув'язненого російського пілота, який бомбив Харків, віддали на обмін

13.03.2023, 11:29
Фото - Суспільне/Інтерфакс-Україна/YouTube
Фото - Суспільне/Інтерфакс-Україна/YouTube

Дзержинський райсуд міста Харкова задовольнив клопотання прокурора Офісу генерального прокурора про звільнення від відбуття покарання російського військового Максима Криштопа, який бомбив Харків. Таке рішення суд ухвалив 6 березня, повідомляє Судовий репортер.

Відповідно до копії листа Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, 3 березня ухвалено рішення про обмін Криштопа як військовополоненого для звільнення оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора. Рішення про обмін ухвалили наступного дня після вироку суду, яким Криштопа за порушення законів та звичаїв війни засудили до 12 років увʼязнення.

На судове засідання щодо звільнення від покарання ні Криштоп, ні його адвокат не зʼявилися, передавши заяву про розгляд справи без їхньої участі. Засуджений підтвердив, що погоджується з клопотанням прокурора, оскільки йдеться про обмін. 

Донедавна Криштоп утримувався в Київському слідчому ізоляторі. Раніше також перебував у Харківському СІЗО. Очікуючи вироку, росіянин загалом провів в українських місцях несвободи майже рік. 

Скасовуючи покарання, суд постановив передати росіянина під нагляд представникам уповноваженого органу, що відповідає за поводження з військовополоненими, – Головного управління розвідки Міністерства оборони України – для організації та проведення обміну.

Суд за клопотанням адвоката проводив закритий судовий розгляд у частині, коли обвинувачений давав свідчення. У публічному тексті вироку свідчення Криштопа також не наводяться як інформація, що заборонена для оприлюднення. Причини цього в рішенні не пояснюються, але на підготовчому засіданні захисник наполягав на повністю закритому процесі з міркувань безпеки для обвинуваченого. Відомо тільки, що Криштоп провину визнав і начебто сприяв розкриттю злочину.

11 березня 2022 року в Києві відбулася пресконференція за участю Максима Криштопа та ще двох полонених російських військових, які робили розвідувальні польоти над Миколаївською областю. Росіяни закликали своє керівництво зупинити війну і просили вибачення в українського народу.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року суд України засудив до 12 років позбавлення волі військового збройних сил РФ, який бомбардував цивільні об’єкти Харківщини, зокрема телевежу Харкова. Самого льотчика українські захисники збили одразу після того, як він скинув бомби. Після катапультування та приземлення його затримали військовослужбовці Національної гвардії України.

У січні 2023 року СБУ повідомила про підозри російським військовим, яких вважає причетними до знищення радіотелевізійної передавальної станції Харків.

Бомбардували росіяни телевежу Харкова 6 березня 2022 року вісьмома авіабомбами із загальним тротиловим еквівалентом 2 тонни 400 кілограмів. Об’єкт не мав воєнного значення і був лише цивільним. Станція забезпечувала телефонний зв’язок, роботу системи сповіщення і трансляцію радіотелепрограм.

За версією слідства, наказ на знищення телевежі віддав генерал-майор Олег Маковецький, якого призначили командувачем 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони західного військового округу збройних сил РФ.

Наказ виконав Олексій Лобода – командир військової частини 45117 (бомбардувального авіаційного полку 6 армії). Лобода довів це розпорядження до льотчиків Максима Криштопа і Євгена Корольова, штурманів Артема Норіна та Ігоря Шагіахметова. У такому складі росіяни вилетіли двома літаками, перетнувши кордон України, і скинули бомби.

Liked the article?
Help us be even more cool!