ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До 12 років ув'язнення засуджено російського пілота, який бомбардував Харківську телевежу

03.03.2023, 10:55
Фото – Офіс ГПУ
Фото – Офіс ГПУ

В Україні до 12 років позбавлення волі засудили пілота збройних сил РФ, який бомбардував цивільні об’єкти Харківщини, зокрема телевежу Харкова. Про це повідомляють СБУ та Офіс ГПУ.

Суд визнав пілота винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). Також суд задовольнив цивільні позови потерпілих – трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

Засуджений проходив військову службу на посаді заступника командира військової частини 6 армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу збройних сил РФ.

У березні 2022 року він отримав бойовий наказ бомбардувати цивільні об’єкти на території Харкова та області. Також йому були надані координати цілі – радіотелевізійна передавальна станція Харків.

За даними слідства, 6 березня минулого року він на російському бойовому літаку Су-3 перетнув державний кордон України й бомбардував радіотелевізійну станцію в Харкові вісьмома авіаційними бомбами ФАБ-500 загальною вагою 2,5 тонни в тротиловому еквіваленті.

Унаслідок бомбардування металоконструкції телевежі були пошкоджені і її неможливо було безпечно експлуатувати. Пошкоджено адміністративну будівлю станції, а також обладнання трьох товариств на загальну суму понад 1,1 млн грн.

Самого льотчика українські захисники збили одразу після того, як він скинув бомби. Після катапультування та приземлення його затримали військовослужбовці Національної гвардії України.

 
 
 

Фото – Офіс ГПУ

Як повідомляв ІМІ, у січні 2023 року СБУ повідомила про підозри російським військовим, яких вважає причетними до знищення радіотелевізійної передавальної станції Харків.

2 березня 2022 року російські війська стріляли по телевізійній вежі в Харкові на вул. Дерев’янка, 1-А. Цього ж дня правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Liked the article?
Help us be even more cool!