ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ув’язненій іранській активістці Нарґес Могаммаді присудили Нобелівську премію

06.10.2023, 15:31
Фото – nyt.com
Фото – nyt.com

Іранська активістка за права жінок Нарґес Могаммаді стала лауреаткою Нобелівської премії миру всупереч теократичним лідерам Тегерана й на підтримку антиурядових протестів.

Про це повідомляє Reuters.

Комітет премії заявив, що ця винагорода відзначає всіх причетних до нещодавніх безпрецедентних демонстрацій в Ірані, й закликав до звільнення 51-річної Могаммаді, яка виступала як за права жінок, так і за скасування смертної кари.

"Ця премія передусім є визнанням дуже важливої роботи цілого руху в Ірані, на чолі якого, безперечно, стоїть Нарґес Могаммаді, – зазначила Беріт Райсс-Андерсен, голова норвезького Нобелівського комітету. – Якщо іранський уряд ухвалить правильне рішення, її звільнять, щоб вона могла отримати винагороду особисто (в грудні), на що ми дуже сподіваємося".

Тегеранська влада, яка вважає протести західним саботажем, наразі не відреагувала на новину.

Втім, напівофіційне інформаційне агентство Fars написало, що Могаммаді "отримала премію від жителів Заходу", ставши відомою "через свою діяльність, спрямовану проти національної безпеки".

Зараз Могаммаді відбуває кілька вироків (сумою 12 років позбавлення волі) у тегеранській в’язниці Евін, повідомляє правозахисна організація Front Line Defenders, – один з багатьох випадків, коли активістка опинялася за ґратами.

Жінку звинувачують, зокрема, в поширенні антидержавної пропаганди.

Нарґес Могаммаді є заступницею голови Центру захисників прав людини – НДО, очолюваної Ширін Ебаді, лауреаткою Нобелівської премії миру за 2003 рік.

"Ця Нобелівська премія надихне Нарґес у боротьбі за права людини, але, що важливіше, це відзнака руху "Жінка, життя, свобода", – поділився з Reuters чоловік Могаммаді, Таґі Рагмані, який живе в Парижі.

Голова комітету Райсс-Андерсен розпочала свою промову, виголосивши слоган протестувальників на фарсі – "Жінка, життя, свобода" – й заявивши, що премія відзначає сотні тисяч людей, які виступили проти дискримінації й пригнічення жінок в Ірані.

Брат Могаммаді каже, що премія стала приголомшливою несподіванкою і висловив сподівання, що вона посприяє безпеці протестувальників.

"Тамтешня ситуація дуже загрозлива, активісти можуть втратити власні життя", – повідомив Гамідреза Могаммед норвезькому мовнику NRK.

Ден Сміт, голова Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру, зазначає, що премія може посприяти пом’якшенню тиску на іранських дисидентів, але навряд чи зумовить звільнення активістки.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!