ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Укрінформ відзначає 102 роки від дня заснування

16.03.2020, 10:07
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Українське національне інформаційне агентство Укрінформ відзначає сьогодні, 16 березня, 102 роки від дня заснування. Про це повідомляється на сайті інформагентства.

Укрінформ було засновано 16 березня 1918 року в Катеринославі (нині Дніпро). Історичний попередник інформагентства називався Українське телеграфне агентство. Спеціальна циркулярна телеграма Центрального виконавчого комітету Рад України повідомила: "Почало функціонувати Українське телеграфне агентство – УкТА. Головне його відділення тимчасово знаходиться в місті Катеринославі в будинку колишнього губернського управління, кімната 2-а".

Після утворення Української Держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві починає працювати Українське телеграфне агентство (УТА). З травня до листопада 1918 року його очолював Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало в декількох виданнях – Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграми Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв: УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ та інші. 

Серед фундаторів інформаційної справи в Україні – чимало відомих громадських діячів і представників культури, зокрема Дмитро Донцов, Рудольф Гальперін, Павло Тичина, Юрій Олеша, Іван Ле, Сергій Пилипенко, Володимир Нарбут, десятки інших письменників, поетів, політиків.

Як зазначає інформагентство, низка сталінських репресій "пройшлася" по агентству, численних його співробітниках. У ГУЛАГівських катівнях загинули перші керівники РАТАУ Володимир Нарбут та Іван Лакиза, десятки інших працівників, які виявляли принциповість, мали власну думку.

З назвою РАТАУ агентство проіснувало майже 70 років. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву Укрінформ і здобуло статус національного.

Нині Укрінформ – провідне інформаційне агентство України, яке співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями та є членом Європейського Альянсу пресагентств.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!