ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Український письменник увійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії – 2023

14.03.2023, 16:14
Фото – Тарас Бовт / The Ukrainians
Фото – Тарас Бовт / The Ukrainians

Міжнародна Букерівська премія оголосила довгий список творів, що претендують на нагороду у 2023 році. Його опублікували на сайті премії.

Серед номінантів – книжка українського письменника Андрія Куркова “Львівська гастроль Джимі Хендрікса”.

“Ескапади милих диваків Куркова обрамлюють загадковий портрет Львова 2000-х років – меланхолійне прикордонне місто, що згадує неспокійне минуле, опинившись на порозі невизначеного майбутнього. Це книжка сповнена завжди обґрунтованого чарівництва, затишку на межі неспокою і завжди ніжного чорного гумору”, – прокоментувало журі роман Андрія Куркова.

Загалом до довгого переліку ввійшло 13 книжок:

  • “Jimi Hendrix Live in Lviv” (“Львівська гастроль Джимі Хендрікса”) Андрія Куркова, переклад – Рубен Вуллі;
  • “Ninth Building” (“Дев’ята будівля”) Цзоу Цзінчжі, переклад – Джеремі Тіанг;
  • “A System So Magnificent It Is Blinding” (“Система така чудова, що засліплює”) Аманди Свенссон, переклад – Нікола Смоллі;
  • “Still Born” (“Все ще народжений”) Гвадалупе Неттель, переклад – Розалінд Гарві;
  • “Pyre” (“Вогнище”) Перумал Муруган, переклад – Аніруддхан Васудеван;
  • “While We Were Dreaming” (“Поки ми мріяли”) Клеменс Маєр, переклад – Кеті Дербішир;
  • “The Birthday Party” (“Вечірка на День народження”) Лоран Мовіньє, переклад – Даніель Левін Беккер;
  • “Is Mother Dead” (“Чи мати померла”) Вігдіс Гьорт, переклад – Шарлотта Барслунд;
  • “Standing Heavy” (“Важко встоюючи”) GauZ’, переклад – Френк Вінн;
  • “Time Shelter” (“Прихисток часу”) Георгі Господинова, переклад – Анджела Родель;
  • “The Gospel According to the New World” (“Євангеліє від Нового світу”) Маріз Конде, переклад – Річард Філкокс;
  • “Whale” (“Кит”) Чон Мен Кван, переклад – Чі Янг Кім;
  • “Boulder” (“Валун”) Єви Бальтасар, переклад – Джулія Санчес.

Лонглист обрало професійне журі в складі французько-марокканської письменниці Лейли Слімані; професора-славіста, одного з провідних британських літературних перекладачів з української Уяма Блекера; малайзійського письменника, який потрапив до короткого списку Букера, Тан Тван Енга; штатної авторки й критикині New Yorker Парул Сегал і літературного редактора Financial Times Фредеріка Штудеманна.

Довгий список охоплює видання з 12 країн 11 мовами. Уперше були номіновані видання, в оригіналі написані болгарською, каталонською та тамільською мовами. Двох авторів та трьох перекладачів уже номінували на Букерівську премію раніше. Два цьогорічних номінанти в попередні роки були серед журі премії.

Короткий список із шести книжок оголосять у квітні 2023 року. Переможця Міжнародної Букерівської премії – у травні 2023 року.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) – одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію з художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великій Британії чи Ірландії.

Міжнародна Букерівська премія заснована 2005 року і до 2015-го вручалася раз на два роки. Премія могла бути присуджена як англомовному письменнику, так і автору, чиї твори перекладено англійською. А з 2016 року премію почали вручати щорічно лише за перекладені англійською мовою художні літературні твори.

Приз становить £50 000: 25 000 фунтів стерлінгів для автора та 25 000 фунтів стерлінгів для перекладача (або розділені порівну між кількома перекладачами).

Як повідомляв ІМІ, переможцем міжнародної Букерівської премії у 2022 році стала індійська письменниця Гітанджалі Шрі за книжку “Піщана гробниця” (“Tomb of Sand”). Лауреатом Букерівської премії у 2021 році став письменник з Південноафриканської Республіки Деймон Галгут.

Liked the article?
Help us be even more cool!