ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна та ще 10 країн повернулися до Альянсу незалежних пресрад Європи після вигнання РФ

14 грудня 2023 року Загальні збори Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE) в Антверпені (Бельгія) підтримали повернення України та ще 10 країн, які тимчасово зупиняли своє членство в організації через присутність там РФ. Йдеться про пресради Вірменії, Бельгії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Молдови, Ірландії, Норвегії та Швеції.

Про це повідомила Комісія з журналістської етики.

“Рік тому десять країн відчували солідарність і твердо погоджувалися з КЖЕ, що було абсурдом мати російську раду як члена AIPCE, оскільки в Росії немає можливості для функціонування незалежного регулювання медіа, а весь медіасектор використовується в пропагандистській машині Путіна для ведення військової пропаганди, і російська рада визнала, що вони не будуть вирішувати жодні скарги щодо висвітлення російської агресії проти України. Це було важке рішення для нас – призупинити членство, оскільки ми розуміємо важливість AIPCE як платформи для співпраці та діалогу між пресрадами. Проте нас змусили це зробити через нашу відданість принципам демократії та вільної журналістики, які ми вважали компрометованими за межами меж”, – йдеться в колективному зверненні.

Організації також висловили подяку Адрієну Колліну з Європейської федерації журналістів за його посередницьку діяльність. Вказано, що його робота була важливою в подоланні конфлікту та сприянні конструктивному діалогу між AIPCE та членами, що зупинили участь. Окрему подяку висловлено команді посередників AIPCE – Роману Портаку з Німецької ради, Дафні Кун з Нідерландської ради та Балажу Вейєру з Угорської ради.

AIPCE – це мережа незалежних пресрад і медіарад Європи для зміцнення співпраці та обміну інформацією.

Крім України й Росії, яку нині звідти виключили, до організації входять 26 країн: Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Кіпр, Болгарія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Угорщина, Косово, Ірландія, Чорногорія, Люксембург, Молдова, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина.

AIPCE 21 жовтня 2022 року під час загальних зборів розглянув скаргу КЖЕ щодо виключення з організації російської “коллегии”. Однак за підсумками таємного голосування необхідної кількості голосів для ухвалення такого рішення не знайшлось. 

Тоді на знак протесту проти того, що росіяни так і залишились у складі альянсу, КЖЕ заявила про вихід з нього. На знак солідарності з українськими медійниками членство в AIPCE зупинили представники ще дев’яти країн. 

У листопаді 2023 року Альянс незалежних пресрад Європи (AIPCE) виключив зі свого складу російську “Общественную коллегию по жалобам на прессу”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!