У законопроєкті "Про медіа" перепишуть розділ про регулювання онлайн-ЗМІ – Ткаченко

28.04.2020, 12:11
Фото – фейсбук Олександра Ткаченка

До законопроєкту №2693 "Про медіа" внесуть зміни й перепишуть у ньому розділ про діяльність онлайн-ЗМІ.

Про це сказав народний депутат від "Слуги народу", один зі співавторів законопроєкту Олександр Ткаченко в програмі "Бацман", повідомляє видання "Гордон".

Він зазначив, що таке рішення було ухвалено після консультацій із представниками медіа та європейськими партнерами.

За словами Ткаченка, в деяких країнах сферу онлайн-медіа вже регулюють, інші тільки розробляють відповідне законодавство.

"Ми домовилися [відкласти це питання], зокрема з нашими європейськими колегами, які саме зараз розробляють проєкти законів щодо регулювання онлайн-ЗМІ. Вони перебувають на початковому етапі формування ставлення [до цього питання], але вони хочуть [онлайн-сферу] регулювати. Безумовно, це набагато тонша тема, ніж історія з традиційними медіа, і в низці країн вона вже певною мірою регулюється. Ми домовилися поки що винести за дужки цього закону багато аспектів, які стосувалися регулювання онлайн-медіа. Найімовірніше, ми діятимемо в унісон з європейськими колегами і користуватимемося їхніми напрацюваннями", – сказав Ткаченко.

Водночас нардеп зазначив, що в низці держав у схожих проєктах законів є "набагато радикальніші пропозиції", ніж у розробленому в Україні, і закликав українських журналістів не хвилюватися.

"У будь-якому разі хвилюватися вам, особливо онлайн-медіа, поки що немає про що. Усе одно буде діалог. Ми чуємо. Ми почули вас, європейських колег і зрозуміли, що це досить незвідана сфера, де ми не хочемо бути першопрохідцями. Роскомнагляд нас у цьому не надихає як приклад. Головний висновок, який я хочу, щоб ви зробили, – ми почули! Висновки ми зробили. Найімовірніше, до питання регулювання онлайн-медіа повернемося не сьогодні і не завтра, а післязавтра", – сказав Ткаченко.

За словами нардепа, депутати планують внести законопроєкт на розгляд у сесійну залу, але попросити повернути його на повторне перше читання.

"Що з погляду регламенту нам це дає? Досить сильно поміняти структуру. Не методом правки, а, по суті, переписавши цей законопроєкт, враховуючи всі пропозиції, які прийшли від індустрії та Ради Європи. По суті, зберігши основний напрям і концепцію закону, ми значно змінимо і будемо заново розглядати й на комітеті, й у Верховній Раді", – пояснив Ткаченко.

За його прогнозом, цей законопроєкт можуть винести на розгляд "не раніше ніж наприкінці травня – на початку червня".

"Але вже після коронавірусу ми будемо готові озвучити roadmap, за якою ми збираємося рухатися з цим законом. І ця дорожня карта буде іншою", – підкреслив нардеп.

Він сказав, що вважає оновлення медіазаконодавства в Україні необхідним заходом, оскільки медіасферу значною мірою регулюють застарілі закони, ухвалені ще в 90-х роках, коли онлайн-ЗМІ не було. Але водночас, підкреслив Ткаченко, він не збирається ставати ворогом преси.

Як повідомляв ІМІ, 5 лютого 2020 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова більшістю голосів представників фракції "Слуга народу" підтримав законопроєкт №2693 "Про медіа" і рекомендував парламенту ухвалити його в першому читанні. Водночас комітет не підтримав альтернативний проєкт закону №2693-1 "Про медіа", авторами якого є представники фракції "Європейська солідарність".

27 грудня 2019 року група народних депутатів зареєструвала законопроєкт №2693 "Про медіа". Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа для ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року.

Інтернет-асоціація України (ІнАУ) запропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання.