ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Волинській ОДА скасували нараду через прихід журналістів

12.05.2020, 10:57
Фото – скриншот з відео Перший ТV
Фото – скриншот з відео Перший ТV

У Волинській обласній держадміністрації 8 травня скасували нараду щодо обміління озера Світязь через прихід знімальної групи телеканалу "Перший – ТV.Луцьк".

Про це представниці ІМІ у Волинській області повідомив головний редактор інтернет-порталу "Перший – ТV.Луцьк" Юрій Ричук.

За його словами, нараду щодо обміління озера Світязь Волинська ОДА навіть не анонсувала для журналістів. Знімальна група каналу – журналістка Вікторія Притулюк з оператором Миколою Гусарем – дізналися про захід із власних джерел. 

Як розповіла представниці ІМІ журналістка Вікторія Притулюк, журналістів з інших видань на засіданні не було. Однак посадовці не хотіли проводити нараду через присутність знімальної групи.

Радник голови Волинської ОДА Юрія Погуляйка Еміль Мікаїлов був категорично проти присутності журналістів. Він пропонував їм піти в приймальню та запитував, чому журналісти мають бути присутніми на нараді.

"Радник голови Волинської ОДА Еміль Мікаїлов сказав, що нам не потрібно бути на цій нараді. Однак не обґрунтував чому. Я питала, на яких підставах. Він спочатку казав, що не хоче, щоб його знімали. Потім  сказав, що не варто нам там бути, щоб ми вийшли в приймальню. Я сказала, що ми не вийдемо, бо нема жодної заборони і це не є закрита інформація. На нараді також був присутній заступник голови ОДА Анатолій Костик, який сказав: "Якщо хочуть знімати, хай знімають, щоб не перетворювати це все на цирк", – розповіла Вікторія Притулюк.

Як повідомила журналістка, Еміль Мікаїлов після цих слів заспокоївся й почав  розповідати про обміління озера. Однак у розмову втрутився начальник Державної екологічної служби у Волинській області Олександр Кралюк і сказав, що робитимуть позапланові перевірки підприємств, які вирощують лохину, а там є таємна інформація, тому він нічого не озвучуватиме.

8 травня на сторінці Волинської ОДА у фейсбуку з’явилась інформація, що нараду щодо обміління Світязю скасували через прихід знімальної групи телеканалу "Перший – TV.Луцьк", що має стосунок до депутата обласної ради Володимира Бондара, бізнес якого пов’язують із лохиновим плантаціями поблизу озера Світязь. Наступне засідання планують провести в закритому режимі.

"Таке рішення прийняли учасники зібрання, оскільки на засіданні планували обговорити, зокрема, й конфіденційну інформацію, яка стосувалася ймовірних причин обміління Шацьких озер", – зазначили в ОДА.

Також в ОДА зазначили, що "відмовилися в присутності преси обговорювати питання обміління Світязю в запланованому форматі" представники правоохоронних органів, СБУ та прокуратури Волинської області, Регіонального офісу водних ресурсів, Державної екологічної інспекції у Волинській області, Управління агропромислового розвитку та управління екології Волинської обласної державної адміністрації.

Юрист ІМІ Алі Сафаров наголосив, що питання обміління Шацьких озер мають бути відкритими за режимом доступу. Адже, відповідно до частини другої статті 20 Закону України “Про інформацію”, будь-яка інформація є відкритою, крім тієї, що зарахована законом до інформації з обмеженим доступом.

За його словами, згідно з частиною четвертою статті 21, до інформації з обмеженим доступом не можуть бути зараховані такі відомості: 1) про стан довкілля, якість харчових продуктів і предметів побуту; 2) про аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні ситуації, що сталися або можуть статися і загрожують безпеці людей.

“Таким чином, приховування зазначеної інформації від суспільства і від журналістів є протиправним і може тягнути за собою адміністративну (відповідно до статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або кримінальну відповідальність (відповідно до статті 171 Кримінального кодексу України)”, – зазначив юрист.

Радниця голови Волинської ОДА з медійних питань Оксана Прокопчук-Мовяк у коментарі представниці ІМІ зазначила, що не анонсували для журналістів  нараду тому, що зараз карантин. Також в ОДА не думали, що на неанонсовану нараду хтось із журналістів прийде.

"Цього разу ми не повісили папірець на двері, що нарада відбувається в закритому форматі. Тому журналісти вільно зайшли до кабінету. Наступного разу, якщо такого формату буде нарада, то буде інформація про те, що  закрита нарада і всі учасники погодилися брати участь на умовах нерозголошення інформації", – сказала вона.

Також Оксана Прокопчук-Мовяк зазначила, що якби нарада відбулася, то присутні не змогли б обговорити заплановане через присутність журналістів.

"Могла відбутися нарада по факту, але на ній не відбулось би обговорення, яке планувалося. Бо не вся інформація має звучати десь у пресі. Можливо, деталі, які не можна розголошувати публічно, поки не завершиться судовий процес, або ще щось", – зазначила Оксана Прокопчук-Мовяк.

Представниця ІМІ запитала про те, як планують проводити наступну нараду й чи буде онлайн-трансляція.

"Ми не можемо збирати журналістів на всі робочі наради або демонструвати все онлайн. Тому що більшість із них мають характер обговорення, а ми інформуємо громадян про результати діяльності, чіткі плани або погоджені проєкти, бо, на жаль, не на всі проєкти в обласному бюджеті є фінанси, а розвиток інфраструктури в області відбувається частково за кошти державного бюджету та на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Тому багато ідей лишаються в резерві", – додала вона.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважив, що, якщо у Волинській ОДА обмеження через карантин, про це має бути зазначено в якомусь окремому розпорядженні чи іншому документі, де встановлено карантинні обмеження і чітко визначено, як саме забезпечується отримання інформації з боку журналістів.

"Якщо такого документа немає – то обмеження доступу до інформації і доступу журналістів у приміщення не пов'язані з карантином. Закон України "Про інформацію" прямо забороняє утаємничувати інформацію про екологію, якою, вочевидь, є інформація про обміління озера. Додатково, відповідно до статті 25 Закону України "Про інформацію", журналіст після пред'явлення журналістського посвідчення має право відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень і відкриті заходи, що ними проводяться", – зазначив юрист. За словами Алі Сафарова, закривати захід можна лише в передбачених законом випадках, і це точно не стосується екології.

Liked the article?
Help us be even more cool!