ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У своїх медіа РФ захищає народ, а фактично біженці їм не потрібні: чому Росії вигідна ненависть до жителів Донбасу

26.09.2022, 16:20
Фото – Alexander Ermochenko (Reuters)
Фото – Alexander Ermochenko (Reuters)

Росії вигідне роздмухування ненависті щодо жителів Луганської та Донецької областей як на території цих областей, так і на території РФ, попри те що російські пропагандисти цілодобово розповідають внутрішньому споживачу про захист “людей Донбасу”.

Таку думку представниці ІМІ в коментарі для блогу “Шакали, навідники, диверсанти”: як у пабліку Стахановської окупаційної адміністрації реагують на примусово депортованих попаснян” висловила правозахисниця Ірина Седова.

Коментуючи реакції мешканців Кадіївки (Стаханов до декомунізації) в окремому пабліку на депортованих до їхнього міста жителів зруйнованої росіянами Попасної, правозахисниця зауважила, що на проблему потрібно дивитися ширше. За словами Седової, зараз риторика багатьох російських лідерів думок, які мовлять, зокрема, на державних медіа, спрямована на те, що “всіх українців потрібно знищувати й усі вони фашисти / нацисти, навідники ЗСУ”.

“Таким чином вони ототожнюють з армією всю країну. І якщо, до прикладу, під час війни діє міжнародне кримінальне право, то воно забороняє пропагувати, закликати до геноциду. Але російські медіа все це і роблять”, – додає правозахисниця.

Ці заклики, за її словами, у рази посилилися з початком повномасштабного вторгнення. І люди, які живуть на окупованих територіях і які вірять російським пропагандистам, наслухались і начитались їхніх думок і тепер ретранслюють їхні заклики.

“У своїх медіа вона захищає народ, а по факту їм потрібно годувати всіх, хто залишився на окупованих територіях, і навала біженців їм точно не потрібна. Це – гуманітарна катастрофа. Вони зараз не знають, чим годувати свою армію, бо в них закінчуються ці запаси. Тому чим більше біженців вони відлякають, тим більше біженців поїде до неокупованої частини України й “проїдатиме”, скажімо так, український бюджет. По факту Росії ці люди, ці переселенці, там не потрібні. І вони їх виганятимуть, створюватимуть бюрократичні перепони. А оскільки вони не мають свободи слова і про це ніхто не дізнається, то в офіційних медіа все буде прекрасно. Вони зроблять картинку, як вони трьох біженців обняли-нагодували, а решту шпинятимуть, щоб вони якомога швидше залишили ці території”, – зазначила Ірина Седова.

Про бюрократичні перепони, зокрема, жителі Донбасу, які виїхали до Росії, повідомляють у тематичних спільнотах. Ось інтернет-користувачка скаржиться на те, що її в Москві викликають на допит, і просить пояснити, чи стикався ще хтось із таким. У відповідь один з коментаторів чіпляється до того, що вона написала “рф” маленькими літерами, а “Україна” – з великої. І нібито саме про це її можуть спитати на допиті.

Ще одна жінка в цій спільноті запитувала про розселення біженців з Лисичанська в Москві. Бажання людей поселитися в більш-менш цивілізованому місті, здавалося б, очевидне. Натомість у коментарях замість конструктиву закиди про те, що “всі чомусь хочуть до Москви і з видом на Красну площу бажано”, або питанням “чим вам не догодили інші міста Росії?”.

Liked the article?
Help us be even more cool!