ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У світі цьогоріч ув'язнені 387 журналістів – "Репортери без кордонів"

16.12.2020, 12:30
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

У світі щонайменше 387 журналістів перебувають в ув'язненні через свою професійну діяльність. Водночас деякі з них лише інформували людей про пандемію COVID-19. Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації "Репортери без кордонів" (RSF), оприлюдненому 14 грудня, повідомляє DW.

Понад половину з цих журналістів (61%) ув'язнено в п'ятьох країнах світу. Як і минулого року, до переліку цих держав входять Китай (117 ув'язнених), Саудівська Аравія (34), Єгипет (30), В'єтнам (28) і Сирія (27). 

Наразі 54 журналісти вважаються викраденими, у 2020-му зникли безвісти четверо співробітників ЗМІ.

Із ув'язнених на сьогодні журналістів у світі – 42 жінки. Це на 35% більше, як порівняти з минулим роком. Найбільше співробітниць ЗМІ ув'язнено в Білорусі та Ірані – по чотири.

Як зауважують правозахисники, понад 130 співробітників ЗМІ в різних країнах були свавільно заарештовані через те, що повідомляли про кризу, спричинену пандемією коронавірусу. 

“Багато хто лише на декілька годин або днів, інші – на декілька тижнів. На цей час у в'язницях перебувають ще щонайменше 14 з них”, – зазначили в організації, цитує інформагенція dpa. З цього правозахисники зробили висновок, що уряди в різних частинах світу намагалися придушити незалежне інформування про коронавірусну кризу та її наслідки.

Крім того, у Білорусі з 9 серпня, коли почалися протести, було зафіксовано понад 370 переважно короткочасних арештів працівників ЗМІ.

“Дуже велика кількість ув'язнених у всьому світі журналістів вказує на нинішні загрози свободі преси”, – заявила речниця організації Катя Ґлоґер.

Вона зауважила, що надто багато урядів реагують на протести, порушення чи кризи репресіями проти тих, хто повідомляє погані новини. “За кожною з цих справ стоїть доля людини, якій загрожують кримінальні процеси, тривале ув’язнення та часто жорстоке поводження, оскільки вона не схилилася перед цензурою та репресіями”, – наголосила Ґлоґер.

Станом на 1 грудня цього року у в'язницях перебували лише на двоє співробітників ЗМІ менше, ніж торік. Тоді їхня кількість суттєво зросла вже втретє поспіль, сягнувши максимального показника в 389 заарештованих журналістів.

Крім того, в цей період п'ятьом журналістам загрожувало виконання смертних вироків. Четверо з них перебувають у руках повстанців у Ємені. Тим часом в Ірані 12 грудня таки стратили опозиційного журналіста Рухоллу Зама. 

Як повідомляв ІМІ, у звіті міжнародної організації “Комітет захисту журналістів” (CPJ), оприлюдненому 15 грудня зазначено, що у світі щонайменше 274 журналісти (станом на 1 грудня 2020 року) перебувають за ґратами через свою професійну діяльність.

Liked the article?
Help us be even more cool!