ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У світі 11-й рік поспіль погіршується рівень свободи інтернету – Freedom House

22.09.2021, 13:00
Фото – Freedom House
Фото – Freedom House

У світі 11-й рік поспіль фіксується глобальний спад рівня свободи інтернету. Уряди у всьому світі дедалі більше стверджують свою владу над технологічними платформами, змушуючи підприємства дотримуватися цензури та нагляду. 

Такими є результати щорічного рейтингу країн за рівнем свободи інтернету “Свобода в мережі – 2021”, опублікованого 21 вересня міжнародною правозахисною організацією Freedom House. Звіт охоплює період з червня 2020 до травня 2021 року.

Україна посіла цьогоріч в рейтингу 62 місце зі 100, і залишається частково вільною. Минулоріч - 61  місце. Оцінки базуються на шкалі від 0 (найменш вільна) до 100 (найвільніша).

Згідно з дослідженням, за останній рік у світі спостерігається різка зміна загальних норм у бік посилення втручання держав у цифрову сферу. Найбільші погіршення рівня свободи інтернету були зафіксовані в М'янмі, Білорусі та Уганді, де державна влада вжила суворих обмежувальних заходів на тлі виборчої та конституційної кризи.

Із 70 держав, охоплених у дослідженні, у 48 відкрито судові провадження чи вжито адміністративних заходів проти технологічних компаній. Деякі заходи були законними спробами зменшити шкоду в інтернеті, стримати зловживання даними або припинити маніпулятивні ринкові практики. 

Разом з тим багато урядів ініціювали нову політику, яка зобов’язувала б підприємства видаляти зміст і передавати особисті дані органам влади, нехтуючи водночас свободою вираження поглядів, конфіденційністю та відповідальністю перед суспільством.

“Ця зміна в балансі сил між компаніями та державами відбулася на тлі історичного придушення свободи вираження поглядів в інтернеті”, – йдеться в дослідженні. 

У 56 країнах проводяться арешти або ухвалюються вироки за висловлювання в інтернеті. Уряди щонайменше 20 країн тимчасово зупинили доступ до інтернету, а 21 держава заблокувала доступ до соціальних мереж. Найчастіше така практика спостерігається під час політичних потрясінь, таких як протести та вибори. Влади щонайменше 45 країн підозрюються в отриманні складних програм-шпигунів або технологій вилучення даних від приватних постачальників.

“Права користувачів інтернету у всьому світі, особливо права на вільне вираження поглядів та конфіденційність, масово порушуються внаслідок останніх дій держав. Замість того щоб використовувати регулювання для стримування широкої влади технологічних компаній, багато урядів вдаються до нього задля власних репресивних цілей”, – повідомив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовіц.

Рішення кількох платформ про деактивацію облікових записів колишнього президента США Дональда Трампа у світлі нападу на Капітолій 6 січня посилило занепокоєння щодо впливу на політичні дебати з боку декількох фірм, а також їхньої відповідальності за припинення офлайн-насильства. Цей крок ініціював безліч нових нормативних та законодавчих пропозицій, включно з несумлінними спробами перешкодити компаніям модерувати облікові записи політиків і державних ЗМІ, йдеться у звіті. 

Технологічні компанії зіткнулися з гучними протистояннями з неліберальними та авторитарними лідерами в Індії, Нігерії, Росії і Туреччині, що матиме глобальні наслідки в майбутньому для вільного вираження поглядів онлайн.

Китай сьомий рік поспіль вважається найгіршим середовищем для свободи інтернету. У дослідженні зазначається, що китайська влада встановила вкрай жорсткі терміни ув’язнення за інтернет-інакодумство, незалежну звітність і повсякденне спілкування онлайн. Пандемія COVID-19 залишається однією з найбільш жорстко цензурованих тем. Офіційні особи також вжили суворих заходів щодо технологічних гігантів країни, посилаючись на їхні зловживання, пов’язані з конкуренцією та захистом даних, хоча ця політика призвела до ще більшого зосередження влади в руках авторитарної держави.

Показник США знижується п’ятий рік поспіль. “Неправдива, оманлива та маніпулятивна інформація продовжує поширюватись онлайн, впливаючи навіть на сприйняття громадськістю результатів президентських виборів 2020 року. Нова адміністрація зробила багатообіцяльні кроки для посилення захисту користувачів інтернету”, – йдеться в дослідженні.

“Державне втручання повинне мати на меті захист прав людини онлайн і зберігати відкритий інтернет. Емансипаційна сила інтернету залежить від його егалітарного характеру. Для протистояння цифровому авторитаризму демократії повинні забезпечити, щоб нормативні акти дозволяли користувачам вільно висловлюватися, ділитись інформацією через кордони та притягати уповноважених до відповідальності”, – йдеться в дослідженні.

“Свобода в мережі – 2021” оцінює рівень свободи інтернету в 70 країнах, що становить 88% користувачів інтернету у всьому світі. У звіті зосереджено увагу на подіях, що відбулися в період з червня 2020 до травня 2021 року. Детальні звіти щодо країн, дані про 21 показник свободи інтернету та рекомендації щодо політики можна знайти на freedomonthenet.org.

Liked the article?
Help us be even more cool!