ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Стамбулі за запитом Росії затримали журналістку АТR Гульсум Халілову

28.10.2022, 14:13
Фото – ATR
Фото – ATR

В аеропорту Стамбула (Туреччина) правоохоронні органи затримали згідно з російським запитом у межах Інтерполу кримськотатарську журналістку, яка працює на телеканалі АТR, Гульсум Халілову. Наразі її вже звільнили та дозволили в'їхати на територію Туреччини.

Про це повідомив народний депутат України Рефат Чубаров на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, журналістку затримали вночі 27 жовтня після прильоту з Хорватії.

“Як стало зрозуміло з різних джерел, затримання було здійснене згідно з російським запитом у рамках Інтерполу. Наразі Гульсум Халілова звільнена, їй дозволили в'їхати на територію Туреччини. Певна річ, що цей інцидент набуде особливого резонансу. Тим не менш, закликаю тих, хто обговорюватиме цю тему, бути професійними: процедури в Інтерполі вимагають від держав-членів їх дотримуватись. Затримання – це ще не арешт і тим більше не видача. Але в будь-якому разі це принизливо для тих, кого затримують незаконно. В даному випадку відповідно до сфальшованих росією матеріалів”, – написав Чубаров.

Він додав, що за останні сім років він двічі опинявся в подібних інцидентах, як із Гульсум Халіловою: його затримували за сфальсифікованими запитами Росії.

Чубаров закликав вимагати від держав-членів Інтерполу “негайно позбавити росію членства в цій організації”.

У коментарі “Українській правді” Халілова повідомила, що її протримали 17 годин за запитом Росії й нібито через заборону на в’їзд. Зараз розв'язується питання про заборону на в’їзд її до Туреччини.

Як повідомляв ІМІ, 12 липня 2019 року підконтрольний Росії Київський районний суд Криму заочно обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту журналістці телеканалу ATR Гульсум Халіловій з моменту затримання її на території Росії або в разі екстрадиції Халілової в РФ. 1 серпня “Верховний суд” Криму залишив в силі рішення суду першої інстанції.

Кримське управління ФСБ Росії порушило кримінальну справу проти журналістки кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілової за статтею 208 Кримінального кодексу Росії (“Участь у збройному формуванні на території іноземної держави”).

Прокуратура АРК відкрила провадження після порушення в анексованому Криму кримінальної справи проти ведучої кримськотатарського каналу ATR Гульсум Халілової і її заочного арешту.

Liked the article?
Help us be even more cool!