ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У США росіянина засудили до семи років позбавлення волі за хакерські атаки

30.09.2020, 11:31
Фото – AP
Фото – AP

Росіянина Євгена Нікуліна засудили до семи років і трьох місяців позбавлення волі за звинуваченням у хакерському зломі LinkedIn, DropBox та інших інтернет-компаній. Вирок ухвалив суддя федерального суду США в Сан-Франциско 29 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

Суддя зазначив, що вирок про 88 місяців тюремного ув’язнення враховує ті чотири роки, які Нікулін провів за ґратами в очікуванні вироку. Суддя також зазначив, що в Нікуліна є 10-річна дочка в Росії і що його мати може не прожити досить довго, щоб він знову її побачив. Його адвокат Валерій Нечай сказав, що останніми роками вона перенесла чотири операції на хребті й три інсульти.

Нагадаємо, Євген Нікулін був затриманий у Празі в жовтні 2016 року на запит Інтерполу. Він попросив політичного притулку в Чехії, але у квітні 2018 року був екстрадований до США. Пізніше Конституційний суд Чехії визнав це рішення незаконним. Його видавання після арешту так само домагалася Росія.

Прокуратура вимагала для Нікуліна до 12 років тюремного ув’язнення після того, як у липні федеральне журі визнало його винним за дев’ятьма пунктами звинувачення в зломі декількох великих американських соціальних мереж.

Адвокати Нікуліна просили суддю пом’якшити йому вирок, враховуючи жорстоке поводження з ним у дитинстві з боку його батька, а також самогубство його старшого брата. Вони просили засудити його до терміну ув’язнення, який би відповідав тому, що він уже відбув під арештом з моменту затримання в Празі.

Нікулін, екстрадований до США через 17 місяців після арешту, став об’єктом переслідування правоохоронних органів країни в межах багаторічної кампанії з арешту деяких з найвідоміших російських хакерів і підозрюваних у кіберзлочинах. Понад 10 людей були арештовані в різних країнах. Москва у відповідь звинуватила Вашингтон у "полюванні" на російських громадян.

Кампанія підірвала багаторічну співпрацю між правоохоронними органами США і російською розвідкою з різних кіберініціатив. Однак це також дало уявлення про те, як російські спецслужби, зокрема й ФСБ, використовували хакерів у межах своїх операцій, включно із зусиллями, задокументованими розвідкою і комітетами Конгресу США, для втручання в президентські вибори в Сполучених Штатах у 2016 році.


Liked the article?
Help us be even more cool!