ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Словаччині пропонують заборонити "пропаганду ЛГБТКІ+" у школах

Фото – Zmina.info

Депутати керівної Словацької національної партії (SNS) подали до парламенту законопроєкт, який передбачає заборону “пропаганди ЛГБТІ+” у школах країни, повідомляє Euractiv.

Законопроєкт передбачає поправку до закону про освіту, яка встановлює чітке визначення “нетрадиційної сексуальної орієнтації”, забороняє її “пропаганду” та поширення пов’язаної з нею інформації в школах. Школи, які порушать закон, можуть бути оштрафовані на суму до 30 тис. євро.

“Словацьке суспільство засноване на традиційних цінностях, які визначають шлюб як винятковий союз між чоловіком і жінкою, що також прямо зазначено в статті 41(1) Конституції Словаччини. У контексті цих цінностей законопроєкт має на меті захистити дітей і молодь від впливу, який може суперечити конституційним принципам”, – йдеться в пояснювальній записці.

Своєю чергою громадська організація Initiative Inakost, яка виступає за права ЛГБТКІ+, спростовує це твердження.

“Наш конституційний суд уже заявляв у минулому, що сексуальна орієнтація не може бути підставою для нерівного ставлення, і я вважаю, що він зробив би це знову, навіть до того, як європейські суди зважилися”, – заявив директор організації Мартін Мачко.

Законопроєкт, за словами Мачка, не розв'яже жодних проблем, з якими стикається словацька система освіти, а натомість посилить наявні проблеми, такі як знущання з ЛГБТІ+ молоді та радикалізацію молоді.

Організація розцінює поправку до закону про освіту “як спробу підвищити свою помітність у соцмережах і відвернути увагу від проблем у їхніх міністерствах”. Такої самої думки дотримується міносвіти.

Як пише видання, подібні закони були ухвалені в Угорщині (у 2021 році) та Болгарії (серпень 2024 року).

Як повідомляв ІМІ, 15 червня 2021 року парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє поширення в школах матеріалів, які, як вважається, пропагують гомосексуальність і зміну статі. 

А вже 8 серпня 2021 року Угорщина наказала магазинам продавати дитячі книжки, які, як вважається, пропагують гомосексуальність, у закритій упаковці.

Liked the article?
Help us be even more cool!