ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії заблокували сайт Московської Гельсінської групи

08.02.2023, 11:01
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW
Фото – picture-alliance / chromorange / C. Ohde / DW

У Росії заблокували сайт раніше ліквідовану правозахисну організацію “Московська Гельсінська група”. Про це повідомляє Настоящее время з посиланням на проєкт “Роскомсвобода”. 

Блокування здійснюється за “маскою”, тобто з усіма доменами та піддоменами. Причина поки невідома, йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, 25 січня 2023 року Мосміськсуд ліквідував Московську Гельсінську групу. На рішення про ліквідацію найстарішої правозахисної організації Росії судді Михайлу Казакову знадобилося менш ніж 20 хвилин. 

З позовом до суду звернувся мін'юст. Відомство у своєму позові обґрунтовувало вимогу про ліквідацію тим, що організація “проводила діяльність поза Московським регіоном”, її статут “не відповідає актуальним вимогам законодавства”, а також “під час позапланової перевірки не було надано повного пакета необхідних документів”. 

Також серед претензій з боку мін'юсту було те, що члени МХГ у 2020 році спостерігали за перебігом судового засідання в справі про тортури в Ярославській колонії, також були присутні на кількох засіданнях у Подільську в справі колишнього голови Серпухівського району Московської області Олександра Шестуна. 

Московська Гельсінська група – найстаріша правозахисна організація в Росії, яка існує з 12 травня 1976 року. Її заснували 11 правозахисників на чолі з фізиком та учасником дисидентського руху Юрієм Орловим. З 1996 до 2018 року головою МХГ була правозахисниця Людмила Алексєєва. Вона була однією зі співзасновниць організації та очолювала МХГ до самої смерті. Організація почала працювати ще в СРСР при Леонідові Брежнєві, після того як країна підписала Гельсінські угоди і зобов'язалася дотримуватися прав людини. МХГ фіксувала конкретні випадки порушення прав та свобод, закріплених у документі.

Liked the article?
Help us be even more cool!