ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії відмовилися переводити журналіста з Криму Ремзі Бекірова ближче до дому

Ремзі Бекіров. Фото – Кримська солідарність

Управління виконання покарань та спеціального обліку (УВПСО) Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Росії вчергове відмовило в переведенні громадянського журналіста Ремзі Бекірова з виправної колонії №33 (ВК-33) Республіки Хакасія до колонії ближче до дому, до Криму. 

Про це повідомляє “Кримська солідарність” з посиланням на дружину журналіста Халіде Бекірову. Відмову вона отримала від заступника начальника управління Олексія Кувшинова.

За його словами, підстав для переведення Бекірова та “обставин, які перешкоджали б подальшому відбуванню покарання” журналістом у ВК-33, “не існує”. Представник ФСВП зазначив, що політв'язень “засуджений за злочини, передбачені статтями 205.5 та 278 КК РФ”, і місце відбування покарання “визначено відповідно до частини 4 статті 73 КВК РФ”. Згідно з нею засуджені за статтями про тероризм скеровуються до виправних установ у місцях, які визначає ФСВП.

“Правом на переведення до іншої виправної установи, розташованої ближче до місця проживання родичів, можуть скористатися засуджені, скеровні для відбування покарання відповідно до частин 1, 2, 3 статті 73 КВК РФ”, – зазначив Олексій Кувшинов.

Як розповіла Халіде Бекірова, це вже п'ята її заява щодо переведення чоловіка до колонії ближче до Криму.

“Кожного разу я отримую відмови [від ФСВП] з різних причин. Зараз вже чітко дали зрозуміти, що не переведуть ближче до дому. А 5300 кілометрів – це для нас дуже далеко. З дітьми буде дуже складно їздити [на побачення]”, – розповіла дружина політв'язня.

Після етапування до виправної колонії №33 Ремзі Бекірова майже постійно утримують у штрафному ізоляторі (ШІЗО).

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2024 року Ремзі Бекірова етапували із СІЗО Красноярська РФ до виправної колонії №33 в місті Абакан (столиця Республіки Хакасія).

10 серпня 2024 року адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що громадянський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений до 19 років позбавлення волі, зазнає тиску адміністрації ІЧ-33 в місті Абакан Республіки Хакасія (РФ).

Що відомо про Ремзі Бекірова

Ремзі Бекіров – цивільний журналіст, який вів стрім обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема в справі Веджіє Кашка, затримання священника УПЦ Климента, у справах “Хізб ут-Тахрір” та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

У березні 2019 року співробітники ФСБ провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів та затримали 25 людей, більшість із яких є представниками громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Серед них був затриманий Ремзі Бекіров. 

25 кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, визнаної в Росії терористичною, але чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Ремзі Бекірова звинуватили за частиною 1 статті 205.5 КК РФ про організацію діяльності терористичної організації.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив правозахисника Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!