ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У російському полоні перебувають близько 25 тис. цивільних заручників – омбудсмен

07.07.2023, 15:35
Фото – Верховна Рада
Фото – Верховна Рада

У російському полоні нині перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни вдалося повернути додому 2576 громадян України, з яких 144 цивільних.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 7 липня під час форуму “Легіон права”, повідомляє ZMINA.

“Станом на сьогодні нам вдалося повернути 2576 громадян України, з яких 144 цивільні. Зараз у російському полоні перебувають понад 25 тисяч цивільних заручників. Скільки треба часу Україні, щоб повернути всіх своїх громадян? Якщо не буде запущений дієвий механізм, на це будуть іти роки або десятиріччя”, – зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що українці не можуть стільки чекати, оскільки щодня Росія продовжує катувати наших громадян. І Офіс уповноваженого постійно з цим стикається та офіційно фіксує. Саме тому омбудсман укотре звертається до міжнародних інституцій з проханням допомогти в скорішому поверненні цивільних заручників.

“Повернення деяких наших громадян відбувається завдяки співпраці з громадянським суспільством. Я хочу подякувати всім, хто працює в цьому напрямку”, – додав Лубінець.

Як повідомляв ІМІ, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

Liked the article?
Help us be even more cool!