ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У російській тюрмі відмовили в шпиталізації громадянському журналісту Шейхалієву

Тюремні медики відмовилися госпіталізувати громадянського журналіста Рустема Шейхалієва до лікарні після огляду, передає "Кримська солідарність".

"Рустем сказав, що співробітники медсанчастини не доводили стовпчик тиску до потрібної висоти й у такий спосіб він показував тиск, який вважається нормальним", – розповіла юристка Ліля Гемеджі зі слів ув'язненого.

16 січня він планував узяти участь у засіданні з розгляду апеляційної скарги на вирок через відеоконференцзв'язок із СІЗО №3 Новочеркаська. Однак під час засідання в нього почалася сильна кровотеча з носа. Його відвезли до медсанчастини, але потім повернули до камери. Про це політв'язень повідомив захисниці Лілі Гемеджі на наступному судовому засіданні.

Фельдшер, якого викликали Шейхалієву на минулому засіданні, зафіксував високий артеріальний тиск під час кровотечі з носа. Йому поставили укол, але в шпиталізації відмовили. Можливості провести обстеження та призначити необхідний протокол лікування йому не надали.

Раніше Рустем Шейхалієв просив тюремних медиків зробити йому електрокардіограму: він підозрює, що має серцеву недостатність.

27 березня 2019 року в Криму, в мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя, відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів силовики розділили кримінальну справу з 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року суддя, що головує, Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков з колегією в складі Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів винними в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Чотири роки політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще один рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні винними не себе визнали й вважають своє переслідування політичним.

Liked the article?
Help us be even more cool!