ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під час суду в кримського журналіста Рустема Шейхалієва відкрилася кровотеча з носа

У громадянського журналіста Рустема Шейхалієва до та під час судового засідання була сильна кровотеча з носа. 16 січня він мав брати участь у засіданні з розгляду апеляційної скарги на свій вирок через відеоконференцзв'язок із СІЗО №3 Новочеркаська.

Про це з посиланням на його адвокатку Лілю Гемеджі повідомила "Кримська солідарність".

Перша кровотеча сталася вранці. Шейхалієв був у камері та 10 хвилин не міг її зупинити. Він вимагав викликати фельдшера і відмовився брати участь у засіданні. Медик поставив йому укол, назву якого ні Шейхалієв, ні його захисниця не знають, і допоміг зупинити кров.

Після цього Шейхалієва завели до камери, звідки він та інші фігуранти, засуджені в його справі, мали брати участь у засіданні. Але в політв'язня знову пішла кров носом. Цього разу кровотечу не могли зупинити понад 20 хвилин. Холодна хустка, яку приклали до потилиці та перенісся чоловіка, не допомогла. Фельдшер цього разу не зміг зупинити кров та оголосив суду, що кримського татарина треба відвезти до санчастини при СІЗО: брати участь у засіданні він уже не зможе.

За словами юристки Лілі Гемеджі, ще за три дні до засідання Шейхалієва мучив головний біль. Він пив знеболювальні, але вони не допомагали. На минулому засіданні чоловік також розповів, що його турбує біль у грудях і СІЗО відмовляється поставити йому точний діагноз та провести обстеження. Він підозрював, що має серцеву недостатність.

Після цього співробітники СІЗО все ж таки зробили кримському татарину ЕКГ, але так і не поставили діагнозу і не зробили призначень. 

Як відомо, 27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Через величезний обсяг матеріалів силовики розділили кримінальну справу із 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року суддя, що головує, Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков з колегією в складі Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Чотири роки політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще один рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні винними не себе визнали й вважають своє переслідування політичним.

Liked the article?
Help us be even more cool!