ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У річницю загибелі мальтійської журналістки в Єврокомісії нагадали про свободу слова

16.10.2018, 15:13
Фото - ukrinform.ua

У день, коли на Мальті загинула журналіст-розслідувач Дафна Каруана Галіція, 16 жовтня, офіційні особи Єврокомісії вшанували її пам'ять, а також інших журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. Про це йдеться у спільній заяві єврокомісарів, повідомляє Укрінформ.

“Сьогодні виповнюється рік з моменту вбивства Дафни Каруани Галіції. Ми вшановуємо її важку роботу та непримиренність Дафни, Яна Куцяка та багатьох інших журналістів, які пожертвували всім, що мали, - інколи навіть власним життям, - для пошуку правди. Це нагода для Європи призупинитися на хвилину та подумати про те, що є для нас дорогим: про свободу говорити вільно”, - йдеться в заяві.

У документі також зазначається, що Європейська комісія залишається на твердих позиціях щодо захисту свободи слова та вільних медіа.

“Демократія не може вижити, якщо журналісти не можуть говорити вільно, якщо вони зазнають цензури, якщо їм не дозволяють готувати критичні матеріали стосовно влади і особливо якщо вони зазнають утисків, образ, погроз, а інколи навіть гинуть просто за те, що виконують свою роботу”, - зазначається в документі.

Представники Європейської комісії наголосили, що ті, хто скоїли ці вбивства, мають постати перед правосуддям.

“Ми хочемо правди. Ми маємо надіслати чіткий сигнал всім журналістам – у Європі їм працювати безпечно. Якщо журналісти замовкають, замовкає й демократія. Цього не станеться в Європі. Не на наших очах”, - наголосили представники Єврокомісії.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галісія, яка розслідувала корупційні злочини в рамках проекту Panama Papers.

53-річна Каруана Галісія була авторкою популярного блогу, в якому писала про випадки корупції серед високопоставлених політиків. Зокрема, звинувачувала в корупції прем’єр-міністра Джозефа Муската та його дружину.

Син журналістки Метью Галісія звинуватив у її смерті “мафіозну державу”.

Троє синів Дафни Каруани Галісії вимагають відставки прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската.

20 жовтня 2017 року речниця уряду Мальти повідомила, що вибухівку, від якої загинула журналістка, прикріпили під її машиною і привели в дію дистанційно.

Уряд Мальти запропонував нагороду в 1 млн євро за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство.

22 жовтня 2017 року у Валлетті (столиця Мальти) тисячі жителів вийшли на демонстрацію за справедливість після вбивства Дафни Каруани Галіції. Демонстранти вимагали якнайшвидшого розслідування цього випадку і припинення корупції.

Liked the article?
Help us be even more cool!