ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У РФ зняли фільм до річниці загибелі засудженого за держзраду Стремоусова

У Росії презентували документальний фільм про загиблого херсонського діяча Кирила Стремоусова, підозрюваного в державній зраді.

Про це повідомив російський пропагандист, який займається розвитком пропагандистських медіа на тимчасово окупованих територіях України, автор фільму Олександр Малькевич в інтерв'ю на російському телеканалі “Звєзда” 14 грудня.

Фільм “Кирилл Стремоусов. Голос русского Херсона”, присвячений річниці загибелі засудженого до довічного ув'язнення українським судом, презентували на кіностудії “Ленфільм” у Санкт-Петербурзі в першій половині грудня. 

Стрічку планують показати 26 грудня, в день народження Стремоусова, на кількох регіональних каналах з окупованих Криму, Донецька, Херсонської та Запорізької областей, а також російського Ростова-на-Дону.

У трейлері фільму показано кадри Майдану, комунікації Стремоусова з представниками херсонської української влади до війни. Також ще живий Стремоусов розповідає, що “краще померти стоячи, ніж на колінах, поклоняючись якимось кривавим кондитерам з України”. Про життєве кредо “нашого Че Гевари” в кіно розповідає представник окупаційної адміністрації Херсонської області Володимир Сальдо, а також ще низка нетитрованих спікерів. Також у фільмі знялася дружина Стремоусова, що розповідає, якого “батька втратила руська земля”. 

Фільм зняв Фонд розвитку нових медіа, який належить пропагандисту Олександру Малькевичу, за підтримки російського президентського фонду культурних ініціатив. На сайті фондкультурныхинициатив.рф можна знайти тільки один проєкт фонду Малькевича, який спрямований на цю тематику. Заявку “Герої російського Херсона” сформували й подали буквально через тиждень після загибелі Стремоусова. У меті проєкту йдеться, що він спрямований на “популяризацію сучасних героїв Росії, тих, хто загинув на благо нашої батьківщини під час проведення СВО. Виховання почуття патріотизму, гордості за свою батьківщину, край”. На проєкт виділили всього 458 тисяч рублів ($5050), ще 585 тисяч рублів ($6400) мав вкласти в проєкт Малькевич.

Як повідомляв ІМІ, 18 жовтня 2023 року Малиновський районний суд Одеси засудив загиблого заступника голови окупаційної адміністрації Херсонської області Кирила Стремоусова до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Раніше українські правоохоронці повідомили Стремоусову декілька підозр. Зокрема, в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України), в причетності до організації псевдореферендумів на окупованих Росією територіях, в держзраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Він 16 березня 2022 року, діючи з пособниками в інтересах країни-агресора, провів незаконне зібрання створеного окупантами псевдооргану влади “Комитет спасения “За мир и порядок”.

У вересні 2022 року окупаційний очільник Криму Сергій Аксьонов вручив російський паспорт Кирилу Стремоусову.

9 листопада 2022 року Стремоусов загинув. Згодом російські окупанти офіційно підтвердили його загибель у ДТП. Разом з тим перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський не відкидає можливого інсценування.

У листопаді 2023 року російське прокремлівське медіа Readovka створило фільм “Кирилиця Стремоусова” до річниці його загибелі. В окупованому Сімферополі росіяни відкрили виставку пам’яті Стремоусова, виставивши його особисті речі, фотографії та інші експозиції. У тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області росіяни відкрили 20 листопада 2023 року присвячений Стремоусову стінопис.

Liked the article?
Help us be even more cool!