ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді зареєстрували проєкт закону про заборону балотування членам проросійських партій

06.03.2023, 14:17
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Група нардепів “Слуги народу” та “Голосу” пропонує заборонити брати участь у виборах усіх рівнів депутатам, які на момент повномасштабного вторгнення входили до вже заборонених партій.

Про це пише LB.ua з посиланням на авторку законопроєкту, народну депутатку фракції “Слуга народу” Галину Янченко.

“Разом з колегами ми зареєстрували проєкт закону про антикремлівську люстрацію. Проєктом закону пропонується заборонити балотуватися до рад усіх рівнів та Верховної Ради представникам заборонених проросійських партій. Оскільки наразі є високі ризики, що в наступних скликаннях парламенту та місцевих радах знову опиняться всі ті самі кремлівські агенти, які будуть обрані під новою політичною вивіскою, наприклад від умовної партії “за мир”. Та вони так само будуть продовжувати підривну діяльність зсередини в країні та готувати ґрунт для можливих нових вторгнень країни-агресора”, – заявила вона.

У проєкті закону буде прямо прописана заборона брати участь у виборах усіх рівнів депутатам, які на момент повномасштабного вторгнення були членами проросійських партій чи фракцій. Тому, за словами Янченко, закон стосуватиметься заборони балотування від сільських, районних та інших місцевих рад, закінчуючи Верховною Радою. Співавторами проєкту закону є також інші члени фракції “Слуга народу” та “Голосу”.

“Його підписали 10 народних депутатів. Зокрема, проєкт підписав Микита Потураєв, Єгор Чернєв, Олександр Мережко, Ярослав Железняк та інші”, – зазначила авторка законопроєкту. Янченко вважає, що чинних народних депутатів від колишньої фракції ОПЗЖ теж можна достроково позбавити мандатів.

“За Конституцією, підставами могли б бути обвинувачувальні вироки судів або позбавлення українського громадянства. По нардепах від колишньої ОПЗЖ є більш ніж достатньо підстав для порушення кримінальних справ. Можна було б достатньо швидко прийти до судових вироків. Це насправді питання кількох місяців. Якби процедуру запустили раніше, вони б давно не були нардепами Верховної Ради. Інший шлях – позбавлення громадянства через багаторічне ведення ними підривної діяльності. Тепер треба зробити все, щоб унеможливити їх обрання до органів влади в майбутньому, що й пропонує законопроєкт”, – зауважила Янченко.

Як повідомляв ІМІ, минулого року Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичних партій “Партія Шарія”, “Наші”, лідером якої є проросійський політик Євген Мураєв, ОПЗЖ.

3 травня 2022 року Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій в Україні.

21 лютого 2023 року восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність політичної партії “Партія регіонів”. Таке рішення суд ухвалив 21 лютого, задовольнивши позовні вимоги Міністерства юстиції.

Liked the article?
Help us be even more cool!