ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді пропонують врегулювати езотеричну освіту

Народний депутат від "Слуги народу" Сергій Гривко зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує внести зміни до Закону України “Про освіту” щодо запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти.

Законопроєкт №10283 був зареєстрований 23 листопада.

Метою даного законопроєкту є запровадження правового регулювання відносин у сфері езотеричної освіти, сприяння захисту прав та інтересів всіх учасників зазначених відносин, визначення базових правил ведення діяльності у сфері езотеричної освіти та забезпечення дотримання вимог законодавства України (податкового, трудового, у сфері регулювання підприємницької діяльності, захисту прав споживачів і т.д.) суб’єктами діяльності під час здійснення езотеричної освіти.   

Законопроєкт запроваджує термін “езотерична освіта” (напрямки - астрологія, тарологія, нумерологія, рунологія, екстрасенсорика, знахарство, цілительство, йога та інші сфери духовних, енергетичних та фізичних практик). 

Суб’єкти, які надають езотеричну освіту та мають статус фізичної особи – підприємця або іншої самозайнятої особи, можуть добровільно додатися до реєстру наставників у сфері езотеричної освіти Міністерства освіти і науки України.

Особи, включені до реєстру наставників, на законодавчому рівні наділяються певними правами:

  • зможуть проводити тренінги, навчальні курси та інші освітні заходи на підставі самостійно розроблених освітніх програм; 
  • зможуть видавати своїм учням дипломи встановленої форми про отримання відповідних знань та досвіду у визначеній сфері езотеричної освіти; 
  • зможуть захистити свою ділову репутацію; 
  • матимуть право на об’єкти інтелектуальної власності у сфері езотеричної освіти;
  • зможуть утворювати заклади освіти у порядку, встановленому чинним законодавством України;
  • використовувати у своїй діяльності термінів “школа езотерики/езотерична школа”, “інститут езотерики/езотеричний інститут” та “академія езотерики/езотерична академія”.

Водночас такі особи матимуть і визначені законом зобов’язання:

  • обов’язки, передбачені частиною другою статті 54 Закону України “Про освіту” для педагогічних працівників; 
  • заборону здійснювати у будь-якій формі виготовлення, зберігання та розповсюдження інформації з пропагандою культу насильства і жорстокості, расової, національної чи релігійної нетерпимості та дискримінації, а також будь-яким іншим способом  поширювати вказані ідеї серед населення.

Ініціатор законопроєкту зазначає, що ринок езотеричних послуг жодним чином не врегульований, а відтак доброчесні езотерики не захищені у своїй діяльності.

“У реаліях сьогодення практично кожний бажаючий може назвати себе провидцем чи езотериком (не маючи відповідних знань і досвіду), обманювати людей і заробляти на цьому. ... Це відкриває поле для діяльності шахраїв і люди, які звертаються за такими послугами, можуть бути ошукані. У свою чергу, держава не отримує надходжень у вигляді податків та зборів від провадження суб’єктами відповідної підприємницької діяльності. Зважаючи на викладене вище, вбачається потреба у запровадженні державного регулювання процесів у зазначеній сфері”, - зазначають автори проєкту закону.

Раніше ІМІ робив декілька досліджень про астрологічні прогнози, доводячи, наскільки вони далекі від життя. Зокрема, матеріал про астрологічні прогнози в медіа щодо пандемії коронавірусу та вакцин; матеріал про прогнози астрологів, які намагалися передбачити закінчення війни на Донбасі, а також можливий повномасштабний наступ Росії у 2022 році.

Також ІМІ зафіксував, що в українських медіа більшість виявлених фейків були пов’язані з містикою та передбаченнями: йдеться про гороскопи, прогнози на картах Таро із застереженнями на різні випадки життя та “пророцтва” астрологів щодо перебігу війни й майбутнього України.

Liked the article?
Help us be even more cool!