ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді пропонують посилити захист журналістської діяльності

21.12.2021, 14:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У Верховній Раді 17 грудня зареєстровано законопроєкт №6443 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення захисту журналістської діяльності, який спрямований на посилення захисту журналістської діяльності від різноманітних видів перешкоджання, застосування погроз або насильства, протиправного позбавлення волі у зв’язку з веденням журналістами законної професійної діяльності.

Ініціаторами законопроєкту є 10 народних депутатів від партій “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя” та депутатської групи “Довіра”.

Як зазначається в пояснювальній записці, цим законопроєктом пропонується уточнити перелік дій, що є правопорушенням, та збільшити санкції в статті 171 Кримінального кодексу України, внести зміни до статті 345-1 Кримінального кодексу України для встановлення покарання не тільки за погрозу насильством щодо журналіста, а також за вчинення насильства в іншій формі, ніж заподіяння побоїв, легких і середньої тяжкості тілесних ушкоджень. 

Також пропонується вилучити з примітки до статті 345-1 Кримінального кодексу України перелік документів, якими підтверджується статус журналіста, зосередивши увагу саме на журналістській діяльності як кваліфікувальній ознаці, а не на наявності або відсутності певного статусу. 

Додатково пропонується змінити положення статті 349-1 Кримінального кодексу України, передбачивши кримінальну відповідальність за протиправне позбавлення волі журналіста у зв’язку з веденням ним своєї законної професійної діяльності, а також уточнення формулювань щодо захоплення в заручники близьких родичів чи членів сім’ї журналіста для спонукання цього журналіста вчинити або утриматися від вчинення будь-якої дії як умови звільнення заручника. 

Як повідомляв ІМІ, за 11 місяців 2021 року Інститут масової інформації зафіксував загалом 165 випадків порушень свободи слова.

За 11 місяців 2021 року правоохоронці зареєстрували 225 кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних стосовно представників засобів масової інформації. З них розслідувано і передано до суду 25 обвинувальних актів.

Liked the article?
Help us be even more cool!