ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Празі скасували лекцію Венедиктова після скарги української журналістки

24.01.2023, 10:00
Фото – ВВС
Фото – ВВС

У Празі (Чехія) скасували лекцію колишнього головного редактора “Эха Москвы” Олексія Венедиктова після скарги української журналістки Олександри Єфименко. 

Про це повідомила журналістка Громадського радіо Олександра Єфименко.

Лекція Венедиктова на тему “Колонізація Сибіру” мала відбутися 27 січня в кінотеатрі Lucerna. Втім, станом на зараз вона скасована.

“Я списалася з організаторами цього заходу, навела їм декілька цитат пана Венедиктова про “громадянський конфлікт в Україні у 2014 році” і про те, що “якщо ви проведете чесний референдум, то побачите, що значна частина кримчан буде за входження до Росії. Передавати їх знову несправедливо”. Знайшла декілька його інтерв'ю і приклала до листа. Довго пояснювала, що я – з Криму, що Венедиктов бреше і легалізує крадіжку мого власного дому. Що давати майданчик таким як він – ставати співучасником інформаційного злочину”, – написала Олександра.

За її словами, організатори згодом відповіли їй, що через графік Венедиктова лекція і так відкладалася, а після того, як вони ознайомилися з його інтерв'ю і тезами про війну в Україні й окупацію Криму, його там не буде взагалі.

У коментарі представниці ІМІ Олександра Єфименко зазначила, що не може стверджувати, що вона була єдиною людиною, яка звернулася до організаторів зі скаргою.

“Цілком можливо, що мій лист був “одним з”, який вплинув. Тому що у відповіді це не зазначається. Але я рада, що вони врахували це, тому що, на мій погляд, так звані опозиційні російські журналісти типу Венедиктова – вони більші шкідники, ніж класичні пропагандисти типу Скабєєвої, Соловйова. Ті хоча б не вдають, що вони нормальні люди – у сенсі, що вони нормальні журналісти. А ці так звані опозиційні російські журналісти мімікрують, як хамелеони, і жонглюють словами. Окрім того, що вони жонглюють словами, вони жонглюють дуже небезпечними тезами. Коли ти слухаєш ефір Скабєєвої, то розумієш – міська навіжена, а тут (у випадку з російськими опозиційними журналістами. – Ред.) виникає питаннячко не тільки в російської, а й в української аудиторії. Якщо почитати коментарі під моїм дописом, то там є людина, яка намагалася зрозуміти, а чому, власне, Венедиктов – шкідник. Хочу додати, що останнє його інтерв’ю, яке я знайшла, датоване травнем 2022 року, де він сказав, що “Росія воює не з Україною, а з насправді з Америкою”. Чим не російський наратив?” – розповіла журналістка.

Нагадаємо, у грудні 2022 року Олексій Венедиктов отримав міжнародну премію імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку. Своєю чергою виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк відмовилася від цієї премії, оскільки її номінували разом з Венедиктовим.

ЗАТ “Ехо Москви”, яке Венедиктов очолював 24 роки, входить до російського холдингу “Газпром-медіа”. Холдинг володіє 66% акцій “Еха Москви”. 

На початку березня 2022 року Роскомнагляд на вимогу генпрокуратури РФ заблокував доступ до сайту радіостанції “Ехо Москви”. Після цього рада директорів радіостанції ухвалила рішення ліквідувати радіо та сайт. “Ехо Москви” вирішило вимкнути сайт і видалити всі корпоративні облікові записи соцмереж.

Генпрокуратура РФ звинуватила “Ехо Москви” в цілеспрямованому та систематичному розміщенні інформації із “закликами до екстремістської діяльності, насильства, а також свідомо неправдивих відомостей щодо дій російських військовослужбовців” у війні проти України.

Олексій Венедиктов у серпні в інтерв'ю Forbes виправдав російський ракетний удар по Кременчуку Полтавської області: на його думку, це не було воєнним злочином. “Так, люди гинуть, але все-таки різниця: одна річ, коли під час [війни] ти неточно влучив. Інша річ, коли ти хотів влучити в дитячий садок, школу. [...] Це різні жертви. Є ж намір, який робить тебе злочинцем. Злочинця робить намір”, – відреагував Венедиктов.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відреагував на слова Венедиктова, використавши для визначення журналіста сленгове слово.

“Shyster / shiester / шайстер (сленг) – той, хто діє неетично, безсовісно, особливо в юридичній практиці, у політиці. Перше книжне використання 1843 року, коли шахраї в Нью-Йорку видавали себе за адвокатів. Так і тут – мовляв, як влучив у ТРЦ без умислу, то й не злочинець, але послухайте самі”, – написав дипломат у Twitter, опублікувавши фрагмент інтерв'ю Венедиктова.

Liked the article?
Help us be even more cool!