ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві журналістку виштовхали з магазину, де вона перебувала із редакційним завданням

06.07.2016, 12:46

5 липня у Полтаві журналістку “ВПолтаві.інфо” Світлану Бондарєву виштовхав з приміщення магазину побутової техніки старший менеджер закладу. Журналістка відправилася у магазин, виконуючи редакційне завдання щодо висвітлення дотримання прав споживачів. Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області.

Коли Світлана Бондарєва разом із полтавкою зайшли до приміщення, старший менеджер, побачивши камеру, виштовхав їх з приміщення. Чоловік закривав відеокамеру руками, апелював до того, що відеозйомка у магазині заборонена. Далі випроводив жінок до дверей та закрив їх.

Журналістка викликала поліцію. Лише тоді до магазину зайти вдалось без перешкод. У підсумку Бондарєвій вдалося виконати редакційне завдання, але для того, аби це зробити, довелося заручитися підтримкою правоохоронців.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, коментуючи цей випадок, зазначив, що статтею 1 Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення” визначено, що громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

“Проте, необхідно мати на увазі, що наведене визначення вживається/використовується виключно для цілей цього Закону. Крім цього, треба пам'ятати, що у такого закладу як магазин, який вищезазначеним Законом визнається громадським місцем у розумінні попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, є власник або орендар, який у праві визначати порядок перебування громадян на вказаній території”, - зазначає юрист.

"У цьому аспекті важливо згадати про Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 3326 від 15.10.2015 р., внесений народним депутатом України О. Фельдманом), який може запобігти таким проблемам та узаконити можливість фото- та відеофіксації у місцях продажу товарів”, - зазначив Максим Ратушний.   

Liked the article?
Help us be even more cool!