ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові журналістка проникла у мережу агентів Кремля, розслідування показали по ТБ

У Молдові на основних телеканалах показали журналістське розслідування про те, як проросійська партія “Шор” працює в інтересах Росії і підкуповує громадян за гроші з Москви.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Ziarul de Gardă, журналісти якого опублікували відповідне розслідування. 

Розслідування транслювали ввечері 13 жовтня на державному телеканалі “Молдова-1”, а також інших провідних каналах – TV8, Jurnal TV, ONE TV, Star TV.

Розслідування з’ясувало, що основне завдання партії – зміна європейського курсу Молдови, скомпрометування референдуму щодо вступу у ЄС та забезпечення голосами кандидата-опонента нинішньої президентки Маї Санду, якого підтримає Шор (його ще не назвали).

Журналістка порталу під вигаданим ім’ям проникла в мережу партії і три місяці брала участь в організованих партією акціях протесту, передвиборчих зустрічах та виконувала їхні агітаційні завдання, таким чином дізнаючись, як це працює.

Зокрема, вдалося з'ясувати, що на один з липневих протестів людей звозили орендованими партією автомобілями – замість автобусів, які могли б помітити і не пропустити. На мітингах плакати з гаслами роздавали куратори, за потреби вони також розставляли людей для потрібних фото і відео. 

У серпні розслідувачку зареєстрували у чат-боті Telegram як активістку, після чого їй доручили вербувати нових прихильників – з “бонусами” за кожну приведену людину і можливістю “кар’єрного зростання” у цій мережі. 

Завербованим людям обіцяли “від тисячі леїв” заробітку на місяць. Також з’ясувалося, що донедавна вони отримували гроші готівкою, тоді як тепер для цього їм відкривають картки.

Так інфільтрована журналістка стала власницею рахунку в російському “Промсвязьбанку” на основі підробленого документа з її “ім’ям-легендою”, який зробили у редакції, та у вересні і жовтні отримала по 15 тисяч рублів зарплатні за виконані завдання. У процесі їй неодноразово телефонували з Москви.

Розслідування також з’ясувало, що мережа Ілана Шора продовжила роботу і після того, коли поліція і прокуратура Молдови оголосили про ліквідацію мережі підкупу виборців

20 жовтня у Молдові одночасно пройдуть президентські вибори та голосування на референдумі щодо вступу у ЄС. 

Як повідомляв ІМІ, 3 жовтня начальник молдовської поліції Віорел Чернеутяну заявив, що Росія підкупила понад 130 тисяч громадян Молдови, щоб вплинути на президентські вибори й референдум щодо вступу до ЄС, які відбудуться 20 жовтня.

11 жовтня 2024 року стало відомо, що у Молдові на вимогу Національного інспекторату розслідувань (INI) заблокували 15 телеграм-каналів та 95 чат-ботів, пов'язаних з проросійським олігархом Іланом Шором.

Liked the article?
Help us be even more cool!