ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росія підкупила понад 130 тис. громадян Молдови, щоб зірвати референдум про вступ до ЄС

04.10.2024, 10:34
Фото із сайту Укрінформ

Росія підкупила понад 130 тисяч громадян Молдови, щоб вплинути на президентські вибори й референдум щодо вступу до ЄС, які відбудуться 20 жовтня. Про це повідомив начальник молдовської поліції Віорел Чернеутяну 3 жовтня на пресконференції в Кишиневі, пишуть Politico та Bloomberg.

Лише за вересень Росія перерахувала на банківські рахунки понад 130 тисяч громадян Молдови більш ніж $15 мільйонів. Молдова звинуватила Кремль у веденні гібридної війни з метою утримання колишньої радянської республіки у своїй орбіті.

“Молдова стикається з підкупом виборців у поєднанні з гібридною війною й дезінформацією; подібного наша країна ніколи раніше не бачила”, – сказав Віорел Чернеутяну.

За даними слідства, до цього причетна мережа агентів, повʼязана з лідером забороненої в Молдові проросійської партії “Шор” Іланом Шором. Кошти переказувалися на рахунки “активістів”, повʼязаних із Шором, і йшли на дезінформацію, провокації й напади на державні установи, а також переконання людей голосувати проти вступу до ЄС.

Союзники Шора та Кремль закликають громадськість віддати свої голоси проти приєднання до ЄС на референдумі 20 жовтня, а також проти прозахідної президентки Маї Санду на виборах, що відбуватимуться водночас.

“Росія має на меті не тільки корумпувати виборців, але й спровокувати протести й дестабілізацію на території Молдови”, – заявив Чернеутяну, презентуючи відео- та аудіоперехоплення.

Платежі здійснюються шляхом переказів на картки банку, пов'язаного з міноборони Росії, а одержувачі отримували інструкції через Telegram, як голосувати та поширювати неправду про ЄС, сказав начальник поліції.

Ілан Шор, якого заочно засудили до 15 років ув'язнення за шахрайство, раніше заявляв, що уряд Молдови “мститься” його руху, і неодноразово заперечував свою провину. У коментарі російському державному ресурсу ТАСС він відкинув і нові звинувачення, назвавши їх “абсурдним шоу”.

Мая Санду, яка в жовтні змагатиметься за другий президентський термін, часто звинувачувала Москву в спробах втрутитися в передвиборчу кампанію й підважити рух її країни до членства в ЄС. Росія неодноразово заперечувала, що втручалася у вибори в інших країнах, зокрема в Молдові. 

Молдова з населенням у 2,6 мільйона отримала статус кандидата в ЄС у червні 2022 року, а переговори про вступ почалися влітку 2024 року.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!