ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові заблокували пов'язані з проросійським олігархом телеграм-канали й чат-боти

У Молдові на вимогу Національного інспекторату розслідувань (INI) заблокували 15 телеграм-каналів та 95 чат-ботів, пов'язаних з проросійським олігархом Іланом Шором, повідомляє молдавське видання Ziarul de Gardă.

У листі, з яким ознайомилася редакція, молдавська влада стверджує, що ці канали та чат-боти використовувалися для незаконного фінансування політичних партій, підкупу виборців та купівлі голосів.

10 жовтня деактивували телеграм-канали олігарха-втікача Ілана Шора, депутатів Марини Таубер, Олександра Нестеровського та Василя Боля, а також башканки Євгенії Гуцул. Під час входу на канал користувачам повідомляється, що ці канали не можуть бути показані, оскільки порушують місцеві закони. Також заблоковано канали блоку “Перемога”, створеного Шором у Москві, TV6 та MD24 та інші.

Видання зазначає, що має у своєму розпорядженні список, у якому вказано всі канали та чат-боти, заблоковані в Молдові.

INI запросив у Telegram інформацію про адміністраторів чат-ботів, IP-адреси, що використовуються для їхнього створення та адміністрування, а також номери телефонів причетних до них осіб. Запит скерували для документування кримінальних справ про “незаконне фінансування політичних партій, ініціативних груп, учасників виборів, скоєне в особливо великому розмірі”, та “відмивання коштів, вчинене організованою злочинною групою в особливо великому розмірі”.

“Під час розслідування кримінальної справи було встановлено, що членам політичних партій, що входять до групи “Шор” та політичного блоку “Перемога”, щомісяця виплачуються грошові суми, які не відображаються в бухгалтерській звітності партій”, – йдеться в документі.

За даними джерел видання, блокуванню підлягають ще близько 100 каналів та чат-ботів.

Як повідомляв ІМІ, 3 жовтня начальник молдовської поліції Віорел Чернеутяну заявив, що Росія підкупила понад 130 тисяч громадян Молдови, щоб вплинути на президентські вибори й референдум щодо вступу до ЄС, які відбудуться 20 жовтня.

Блокування російської пропаганди в Молдові

Молдова регулярно блокує сайти російських пропагандистських медіа. Зокрема, у 2023 році заблокувала п’ять сайтів російського державного пропагандистського медіа Sputnik. Також у Молдові заблоковано портали sputnik.md, gagauznews.md, ehomd.info, rta.md, moldnod.ru та деякі інші. Після блокування Sputnik запустив нові сайти.

2 березня 2022 року ЄС терміново зупинив мовлення російських державних ЗМІ Sputnik і RT / Russia Today на території Євросоюзу.

2 червня 2022 року парламент Молдови ухвалив закон про боротьбу з дезінформацією та пропагандою, згідно з яким не менш ніж половина контенту, що закуповується за кордоном, має бути з країн ЄС, США, Канади.

У вересні 2024 року Служба інформації та безпеки Молдови (СІБ) зобов’язала операторів мобільного зв'язку та інтернету заблокувати доступ жителів країни до семи пропагандистських сайтів.

Liked the article?
Help us be even more cool!