ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Під Радою у Богдана Кутєпова мітингувальники від ПР відібрали посвідчення та айпед (відео)

29.01.2014, 11:05

Сьогодні, 29 січня, у Києві в Маріїнському парку мітингувальники від Партії регіонів забрали у журналіста Громадського ТВ Богдана Кутєпова акредитаційну картку до Верховної Ради та айпед, з якого стрімив журналіст. Це сталося у прямому ефірі Громадського ТВ.

“Моя акредитаційна картка у вас залишилась. Віддайте моє посвідчення. Ви забрали мою акредитаційну картку”, - звертався Кутєпов до чоловіків, які забрали посвідчення. Проте чоловіки віддавати не збиралися.

Пізніше з Кутєповим перервався зв’язок. Як повідомив у прямому ефірі ведучий Сергій Андрушко, у Кутєпова ще забрали айпед, з якого він транслював події у Маріїнському парку.

Згодом у коментарі «Телекритиці» Кутєпов розповів, що йому повернули планшет. Відтак, немає підстав для кримінального провадження з приводу крадіжки. Підстав для провадження за перешкоджання професійній діяльності журналіста також немає, оскільки кореспондент «Громадського ТБ» не має формального статусу журналіста.

«Коли в мене хлопець забрав планшет, він відбіг з ним у периметр антимайдану. Я почав кричати: "Віддайте". Вони у відповідь посміхалися. Міліція, що була поруч, не реагувала. Тоді я перескочив через паркан до них на територію. Я зрозумів, що це була помилка, бо мене одразу оточили чоловік сорок і почали штурхати з усіх боків, вдарили в потилицю. Потім один міліціонер вивів мене за територію антимайдану. Я сів у машину й почав телефонувати - викликати міліцію», - розповів Кутєпов.

Згодом він разом з міліціонерами пішов до «штабу» прихильників Партії регіонів у Маріїнському парку спілкуватися з комендантом антимайдану Олександром Зінченком. «Вони мені принесли мій планшет зі словами, що знайшли його на землі. При цьому на планшеті виявилися стертими всі файли - це були особисті фото й відеозаписи. Вони не знали, що відео, яке я знімаю й передаю в прямий ефір через Ustream, зберігається на серверах Ustream. Відібрані в мене спортивні окуляри і старе посвідчення про акредитацію у Верховній Раді від "Телекритики", з яким я міг проходити на територію Маріїнського парку, мені не повернули. Сказали, що якщо знайдуть - привезуть в офіс "Громадського" на Суворова», - розповів Кутєпов.

Він написав заяву в міліцію, її прийняли. «Але довести щось і звинуватити антимайданівців у крадіжці я не можу. Планшет повернули, а окуляри й посвідчення не становлять матеріальної цінності, тож немає приводів для кримінального провадження з приводу крадіжки», - сказав Кутєпов. Так само, за його словами, немає приводу для кримінального провадження за статтею 171 про перешкоджання професійній діяльності журналіста, бо формально він не є журналістом - він працівник громадської організації «Громадське телебачення», у нього немає посвідчення НМПУ чи НСЖУ. «Так мені сказали в міліції, я консультувався з медіаюристами, які це теж підтвердили», - сказав Кутєпов.

Зі слів журналіста, зараз «Громадське телебачення» обговорює можливість створення осередку Незалежної медіа-профспілки України для формалізації журналістського статусу своїх кореспондентів.

Liked the article?
Help us be even more cool!