ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку журналістка не змогла потрапити на конференцію ОПЗЖ

21.09.2020, 11:36
Фото – sylapravdy.com
Фото – sylapravdy.com

У Луцьку 19 вересня журналістку Центру журналістських розслідувань “Сила правди” Марію Смик не пустили на конференцію регіональної організації політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”. Про це повідомляється на сайті видання.

Журналістка за два дні до конференції акредитувалася за відповідним контактним номером.

Проте, коли Марія Смик прийшла у зазначений час за вказаною адресою, двері були замкнені, а контактний телефон партії – вимкнений.

“Їхній офіс зачинений, члени осередку не відповідають на дзвінки, а основний контактний телефон вимкнений. Політсила мала на конференції висунути кандидатів до місцевих рад на Волині, натомість перестала виходити на зв’язок. Лише ввечері з’явилась інформація, що конференцію все ж провели. Та чи достатньо доказів?” – написала журналістка.

“Відповідно до чинного Виборчого кодексу України, акредитовані журналісти мають право бути присутніми на з’їздах партій. Відмова в доступі до приміщення акредитованого журналіста є порушенням. Можна писати заяву в поліцію про перешкоджання журналістській діяльності”, – прокоментувала юристка Оксана Максименюк.

“Можна і треба провести публічне розслідування – було чи не було. І що саме і де було. Тут ціна питання – балотування ОПЗЖ і їх участь у виборах. Публічне дослідження можливе у форматі розгляду скарги в комісії або позову до суду. ОПОРА, журналісти або ж інші партії мають звернутися до ТВК. Можливо, таким чином вдасться домогтися неучасті партії у виборах. Бо це цинічно й образливо. Якщо вони таки проводили конференцію там, де повідомили ТВК і ЗМІ, то такі закриті двері – це порушення принципу гласності й публічності виборчого процесу (ст. 21 ВК), але підстав для санкцій не знайти”, – прокоментував юрист Олександр Бурмагін і порадив у будь-якому разі домагатися розслідування та виводити історію в публічний простір.

Громадянська мережа ОПОРА вже звернулася до ТВК з відповідною заявою. А голова комісії Іван Лазорко обіцяє встановити, чи справді була конференція і чи можна вважати її дійсною.

Як повідомляв ІМІ, 19 вересня у Луцьку журналісток видання “Точка ОПОРА” та Центру журналістських розслідувань “Сила правди” не допустили на конференцію Волинської обласної організації політичної партії “Слуга народу”, посилаючись на карантинні обмеження.

19 вересня у Львові представниці видання “Точка ОПОРИ” та ще одній журналістці відмовили в участі у конференції Львівської обласної організації політичної партії “Слуга народу” з висунення кандидатів до місцевих рад через карантинні обмеження.

Liked the article?
Help us be even more cool!