ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку журналістів "Аверсу" не пустили на судове засідання

08.02.2021, 10:50
Фото – скріншот з відеосюжету "Аверсу"
Фото – скріншот з відеосюжету "Аверсу"

Телеканал “Аверс” повідомив про недопуск їхньої знімальної групи 4 лютого на судове засідання Луцького міськрайонного суду, де розглядалися справи щодо порушення маскового режиму. Про це йдеться в сюжеті “Аверсу”.

Як зазначає канал, суддя Світлана Крупінська не захотіла, щоб знімальна група вела знімання під час судового засідання. Журналістів, зокрема, цікавила справа щодо чоловіка, якого оштрафували за відсутність маски, коли він грався із сином на вулиці.

Також журналістці ТРК “Аверс” Наталії Поліщук не вдалося занести запит до кабінету судді щодо недопуску. У сюжеті зазначили, що цього зробити не дозволив охоронець, який був у коридорі. Він заявив: “Вам сказали, що вас не хочуть бачити”.

Представниці ІМІ у Волинській області в пресслужбі Луцького міськрайонного суду повідомили, що, “згідно з вашим повідомленням, незрозуміло, по якій конкретно справі було не допущено журналістів, так як інформація є неповною, це унеможливлює надати відповідь на ваші запитання”. У листі про коментар представниця ІМІ надіслала крім запитань для пресслужби суду посилання на сюжет ТРК “Аверс”.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров наголосив, що, відповідно до статті 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом.

Він зазначив, що у відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. 

“Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис із використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду (з урахуванням обмежень, встановлених законом)”, – нагадав юрист.

Алі Сафаров зауважив, що заборона з боку судді на присутність у залі журналістів можлива виключно в разі, якщо судове засідання, відповідно до підстав, визначених у процесуальному законодавстві, слухається в закритому режимі. 

“У випадку безпідставної, не обґрунтованої законом заборони в присутності журналістів у залі судового засідання така заборона може розглядатися як перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України. Окрім того, це є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності відповідно до статті 106 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, – прокоментував юрист.

У  секторі комунікації Головного управління Національної поліції Волинської області в коментарі представниці ІМІ повідомили, що офіційного звернення від журналістів “Аверсу” до поліції не надходило. Але після побаченого відео в інтернеті поліція внесла відомості до журналу Єдиного обліку заяв та повідомлень громадян про кримінальні правопорушення та інші події. Наразі триває перевірка.

Liked the article?
Help us be even more cool!