ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку збирають підписи на підтримку регіонального Суспільного мовлення

10.02.2020, 15:39
Фото – http://1tv.com.ua
Фото – http://1tv.com.ua

У Луцьку 10 лютого місцева громада проводить збір підписів на підтримку регіонального мовлення Суспільного. Про це йдеться у відкритому листі щодо знищення регіонального мовлення у Волинській області, адресованому керівництву країни, ПАТ “НСТУ”, головам Верховної Ради та СБУ.

Текст листа опублікувала активістка, луцька дитяча письменниця Наталія Гуркіна на своїй сторінці у фейсбуці.

У коментарі представниці ІМІ у Волинській області Наталія Гуркіна розповіла, що це відкритий лист від громади.

“Лист підписують депутати, громадські організації та всі охочі. Збір підписів розпочався сьогодні, 10 лютого, вранці й завершиться ввечері, бо будемо відправляти на Київ. Завтра розглядається питання щодо регіональних суспільних мовників”, – зазначила вона.

У листі представники громадських організацій, волонтери, учасники ООС та волиняни просять переглянути Концепцію регіонального мовлення ПАТ “НСТУ” на 2020–2021 роки, оскільки вважають, що вона обмежує права регіонів у питанні мати свого незалежного мовника.

“Скорочення мовлення в регіонах в умовах війни з Росією, в тому числі й інформаційної, – це питання національної безпеки. У поліських районах Волині місцеві жителі через Білоруських мовників дивляться та слухають російські теле- і радіоканали, зокрема ОРТ, Перший національний канал Білоруського радіо. У Ратнівському районі Волинської області, зокрема, розповідають, що білоруси без проблем перекривають Українське радіо…” – йдеться в листі.

У відповідь, зазначають підписанти, “менеджмент ПАТ НСТУ знищує мовлення в регіоні…”.

Також підписанти стурбовані, що частка регіонального ефіру, яка нині й так мала, у разі скорочення контенту не забезпечуватиме запитів суспільства: “В умовах зменшення регіонального мовлення громадськість області позбавлена можливості висловитися, а отже і заявити про себе, свої проблеми, скориставшись правом на свободу слова”. 

“Натомість маємо цілковите ігнорування і громад, і колективів регіональних філій, позаяк нову Концепцію регіонального мовлення керівникам презентували 5 грудня 2019 року, вже після її затвердження наглядовою радою Суспільного мовника. Працівники філій не мали змоги взяти участь в обговоренні цієї концепції, що є порушенням ст. 245 Кодексу законів про працю”, – йдеться в листі.

У листі зазначено, що на сьогодні є небезпека, що про життя Волинської області на місцях дізнаватимуться лише з коротких інформаційних сюжетів, а в загальнонаціональному потоці ці новини загубляться взагалі. 

“Регіональний канал набуває рис кореспондентського пункту, загроза перетворитися в який зростає чи не щодень, зважаючи на експерименти та “реформи” менеджменту Суспільного. Незрозуміло, чому майже при повному фінансуванні Суспільного скорочується штат працюючих у філії з 92 (на Волині) до 47 осіб? І найбільше постраждає радіо, на якому в новому штаті залишиться троє журналістів. Така ситуація спостерігається в усіх регіональних філіях, тож катастрофа розгорається на території всієї України”, – йдеться у зверненні.

Як повідомляв ІМІ, колектив продюсерів (лінійних) філій Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальних за радіомовлення в регіонах, і працівники радіо філій Суспільного написали відкритого листа до наглядової ради Суспільного мовлення і голови Національної спілки журналістів України щодо згортання суспільного радіомовлення в регіонах.

Liked the article?
Help us be even more cool!