ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку охорона ТРЦ заборонила знімання журналістам "Конкурент TV" на публічному заході

23.05.2023, 13:00
Фото – скриншот з відео Конкурент TV
Фото – скриншот з відео Конкурент TV

У Луцьку охорона ТРЦ “ПортCity” забороняла проводити знімання журналістам телеканалу “Конкурент TV” під час всеукраїнської акції “Велодень”, повідомляє Конкурент

Інцидент стався 21 травня біля торгового центру, де збиралися велосипедисти. Анонсувала захід Луцька міська рада 19 травня, після того як відповідне розпорядження підписав міський голова. 

Знімальна група телеканалу “Конкурент TV” вирушила на місце збору велосипедистів, що відбувалося біля “ПортCity”. Журналісти збиралися висвітлити подію міста та поспілкуватись із лучанами, які вирішили взяти участь в акції. 

Проте щойно оператор телеканалу почав знімання, як знімальну групу почали виганяти люди у формі охорони торговельно-розважального центру.

Як розповіла в коментарі ІМІ директорка телеканалу “Конкурент TV” Олександра Куртєєва, охорона заборонила працювати всій знімальній групі. Оператору Юрію Фетисову сказали вимкнути камеру і “покинути приватну територію” разом з журналісткою Катериною Возняк. 

Заборону охоронці пояснювали “приватною територією” та відсутністю дозволу від адміністрації торговельного центру. Своєю чергою журналісти наголошували, що захід є публічним, а не приватним.

Після інциденту знімальна група каналу звернулася до поліції із заявою щодо перешкоджання журналістській діяльності.

“Першою проти знімання виступила жінка. Вона не представилась. Жінка запитала, хто ми, і сказала, що зараз воєнний стан і знімати не можна. Пізніше ця жінка сказала, що нас не запрошувала, наполягала покинути захід і покликала двох охоронців. Один з них показав посвідчення, його звали Олександр”, – розповіла Куртєєва.

Також вона додала, що на місці працювали інші місцеві ЗМІ, а от претензії чомусь виникли до журналістів “Конкурент TV”. 

Представниця ІМІ намагалася додзвонитися до адміністрації ТРЦ, щоб вона прокоментувала дії охорони, однак ніхто не відповідав на дзвінки. 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що якщо це дійсно приватна територія (у власності чи в оренді), то заборону на знімання втілити проблематично. Але, додав він, якщо допуск на територію є вільним, адже практично в кожного зараз є смартфон із камерою, знімання досить легко провести непомітно. 

“У статті 307 Цивільного кодексу є згадка про знімання людей за їхньої згоди. Однак згода на знімання припускається, якщо воно проводиться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру”, – нагадав Головенко.

Юрист наголосив, що в таких випадках журналісти можуть звертатися в поліцію щодо перешкоджання їхній діяльності, адже є прецеденти притягнення до кримінальної відповідальності за перешкоджання зніманню в магазинах (тобто на приватній території, на яку доступ громадян загалом вільний). 

На думку юриста, на законодавчому рівні варто було б додатково врегулювати питання знімання в таких місцях.

Liked the article?
Help us be even more cool!