ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна вимагає від Сербії закрити філію руху Медведчука

Фото – danas.rs
Фото – danas.rs

Посольство України в Сербії скерувало 5 грудня 2023 року офіційний протест до Міністерства закордонних справ Сербії з вимогою припинити діяльність представництва громадської організації “Другая Украина”, яку після обміну в РФ створив обвинувачений у державній зраді колишній український нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук. Про це 18 січня повідомив сербський ресурс Danas.

У посольстві виданню пояснили, що таке прохання вони обґрунтовують положеннями статті 29 сербського закону про господарські товариства, яка не допускає використання назви країни в офіційному найменуванні юридичної особи без дозволу відповідної іноземної держави.

Також у посольстві України зазначили, що ліквідація цього представництва наразі перебуває в юридичній площині, але наголошують, що в цьому питанні є й політичний аспект.

“Сербія є країною-кандидатом на членство в ЄС, яка разом зі 140 іншими країнами світу засудила кровопролитну війну проти України, оголосивши Росію країною-агресором. Сумно констатувати, що тривають спроби окремих політичних сил реалізувати антиукраїнський сценарій, сприяти поширенню брудних провокацій з боку кума міжнародного злочинця Путіна”, – зазначили в посольстві України.

Там додали, що про це особливо неприємно говорити “в той час, коли Україна стікає кров'ю, намагаючись консолідувати зусилля міжнародної спільноти, створити платформу для відновлення світового правопорядку та мирного співіснування під назвою “Формула миру”.

Коментуючи звернення посольства України щодо ліквідації “Другой Украины”, її голова Драган Станоєвич заявив, що організація була заснована на основі законів Сербії і не має стосунку до України. Він зазначив, що ідея посольства України закрити представництво організації в Сербії “є божевільною”.

Редакція Danas звернулася до Міністерства закордонних справ Сербії у зв’язку із запитом посольства України, але на момент публікації матеріалу відповіді не отримала.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року в Сербії зареєстрували філію російської громадської організації “Другая Украина”, яку після обміну в РФ створив обвинувачений у державній зраді колишній український нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Керівником сербської філії став проросійський сербський громадський діяч та політик Драган Станоєвич. Він публічно підтримує російську агресію проти України. 

Метою своєї діяльності сербська філія декларує “налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України”.

Драган Станоєвич з червня 2021 року перебуває під санкціями Ради нацбезпеки і оборони України, відтоді йому заборонено в'їзд до України протягом трьох років.

Станоєвич – голова Сербської світової діаспорної організації “Парламент Сербської діаспори” та міжнародної проросійської неурядової організації “Об'єднана сербська діаспора Євразії”.

Він неодноразово публічно висловлював своє захоплення політикою президента Росії Володимира Путіна, схвалював позицію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, а також підтримував російську військову агресію в Україні, тішився російськими обстрілами середмістя Києва та обурювався затриманням Віктора Медведчука Службою безпеки України у 2022 році.

Наприкінці 90-х – на початку 2000-х Драган Станоєвич жив в Україні, очолював “Сербську громаду в Україні”, брав участь у публічних акціях у Києві та в засіданнях “Партії політики Путіна”.

У червні 2023 року стало відомо, що політичний проєкт “Другая Украина” обвинуваченого в держзраді Віктора Медведчука офіційно зареєстрували в Росії як громадську організацію. Головою виконкому став колишній український журналіст Денис Жарких, Медведчук – головою ради. Організація вже проводить антиукраїнські заходи.

Розслідувачі проєкту Радіо Свобода “Схеми” з'ясували, що до “політичного руху” “Другая Украина”, створеного в Росії обвинуваченим у держзраді Віктором Медведчуком після обміну, долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені в державній зраді й сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалось уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них утік після 24 лютого 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!