ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві презентували книгу про міфи й стереотипи навколо війни та Донбасу

Правозахисники “Східноукраїнського центру громадських ініціатив” разом з партнерами презентували книгу-дослідження “Примарна ясність: міфи і стереотипи навколо війни і Донбасу”, йдеться на сайті організації.

Автори розвінчують міфи, пов’язані з війною і створені російською пропагандою, щоб розколювати українське суспільство. У збірці проаналізовано та спростовано хибні уявлення про жителів Донбасу і початок війни у 2014 році, причини, з яких люди отримують російські паспорти й лишаються в окупації та тамтешні реалії, про полон та проблеми цивільних полонених.

Окремий розділ присвячено питанню компенсацій для потерпілих.

Автори розповіли, які настрої були на Донбасі 2014 року, та показали роль Росії в прихованому провокуванні збройної агресії.  

Книга “Примарна ясність”. Фото з Facebook-сторінки співавтора Олександра Білокобильського

У книзі описано, як Росія працювала над тим, щоб перебільшити чисельність проросійських мітингів та видати настрої їхніх учасників за панівні в місцевих громадах. Також автори зазначають, що прихильники відділення від України не мали власної, не трансльованої Росією, ідейної єдності та спільного бачення розвитку подій і часто конфліктували між собою.  

У розділі, присвяченому голосуванню на псевдореферендумі, описується, що проросійські структури формували уявлення про його масовість. Картинка для ЗМІ з чергами створювалася через малу кількість відкритих “дільниць” та багаторазові “голосування” одних і тих самих осіб. У “бюлетнях” не було чітко зрозуміло, за що саме голосують люди. Були навіть випадки, коли в Луганській області в них зазначалася Донецька. І, що найголовніше, реальна статистика показує, що ідеї відділення не мали підтримки більшості населення, йдеться в книзі.

Голова ГО “Східноукраїнський центр громадських ініціатив” Володимир Щербаченко зазначив, що висвітлені в книзі питання складні. 

“На багато з них у нашому суспільстві є кардинально різні погляди. Над розпаленням цих суперечностей активно працює російська пропаганда: дрібниці гіперболізуються та надмірно загострюються, до правди щедро домішується брехня. У книзі ми пропонуємо погляд на проблеми без домішок російської пропаганди. Закликаємо українців говорити про проблеми відверто і шукати спільну позицію”, сказав він.

Збірку створено на основі інтерв’ю, проведених фокус-груп, а також даних з відкритих джерел.

Книгу можна завантажити за посиланням.

Liked the article?
Help us be even more cool!