ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві пікетували Суспільне через результати нацвідбору на Євробачення-2022

14.02.2022, 10:21
Фото – Дар’я Кінша / Суспільне
Фото – Дар’я Кінша / Суспільне

У Києві ввечері 13 лютого пікетували будівлю Суспільного мовника через результати Національного відбору на Євробачення-2022. Про це повідомляє Суспільне.

Так, біля будівлі мовника зібралося близько 20 людей, щоб висловити свій протест проти перемоги співачки Аліни Паш у нацвідборі на Євробачення-2022, яке відбудеться в травні в італійському Турині.

Акцію організувала партія “Демократична сокира”. Учасники пікету вимагали, щоб СБУ провела розслідування щодо порушення правил перетину українського кордону співачкою Паш, а також повторно організувати нацвідбір на Євробачення-2022.

“Ми сюди прийшли з метою показати, що людина, яка виступала в Росії під час війни, не може так чи інакше виступати від імені України на міжнародній платформі Євробачення”, – пояснив заступник голови київського осередку “Демсокири” Владислав Гребельник.

Він заявив, що Аліна Паш порушила правила нацвідбору та гастролювала Росією. Зокрема, активіст послався на розслідування ЗМІ щодо концертної діяльності співачки.

“Букви” провели хороше розслідування. Вони показали її вконтакті, і там було чітко видно, що вона гастролювала по Росії. І, відповідно до правил, які встановило саме Суспільне, вона не має права брати участь у відборі”, – заявив Гребельник.

А заяви Паш щодо того, що вона є космополіткою, він вважає “замилюванням очей”.

“Вона два роки тому говорила, що вона взагалі космополітка. Але я твердо переконаний, що космополіт, який представляє Україну на міжнародній арені, – це трохи дивно. Тому що на міжнародній арені Україну має представляти українець”, – заявив представник “Демсокири”.

Представниця мітингувальників, членкиня політради “Демократичної сокири” Богдана Левицька зустрілася з членами правління НСТУ і повідомила про результати перемовин.

“Ми годину спілкувалися. Ми повернулися до того, що нам потрібен закон про колаборантів. Знову. З тим, що виходили у 2020 році, готовим документом, нещодавно, 14 жовтня, про нього нагадували. Ми маємо ефективніше за нього взятися, щоб це не повторювалося, враховуючи всі ці нюанси. І громадськість долучать до обговорення та пропозицій щодо покращення правил проведення нацвідбору”, – розповіла активістка.

Вона додала, що “комісія готова співпрацювати, якщо будуть надані докази, що Аліна Паш перетинала кордон через Москву і там виступала після 15 числа, як написано в правилах”.

“Вони розуміють усю епічність ситуації та небезпеку”, – зазначила Левицька.

Нагадаємо, 12 лютого на нацвідборі на Євробачення-2022 перемогу отримала співачка Аліна Паш з піснею “Тіні забутих предків”. Водночас гурт Kalush Orchestra, який посів друге місце, заявив про фальсифікації та намір оскаржувати результати конкурсу в суді.

Суспільний мовник заявив, що не має доказів порушення Аліною Паш правил відбору.

“Учасниця Alina Pash надала гарантії, що не порушувала законодавство України й вимоги конкурсу: виступ у 2015 році відбувався на приватному заході українців у Криму, а перетин кордону відбувався зі сторони України. Суспільний мовник отримав від команди учасниці документ щодо перетину кордону з Кримом зі сторони України від ГЦОСІ Державної прикордонної служби України”, – йдеться в заяві.

Цьогоріч фінал пісенного конкурсу Євробачення-2022 відбудеться в Турині (Італія). Місто прийматиме учасників з 41 країни на арені Pala Olimpico спочатку в півфіналах 10 і 12 травня, а потім – у великому фіналі 14 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!