ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві демонтували незаконну “церкву-МАФ” у буферній зоні ЮНЕСКО

У Києві вночі, 17 травня, демонтували будівлю, яку всупереч законодавству самочинно звела релігійна громада УПЦ МП на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО “Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра”. За документами це були три кіоски по 20 м кв, звідки зʼявилася назва “церква-МАФ”, повідомляє Медіацентр Україна.

Директор Національного музею історії України Федір Андрощук зазначив, що музей прагне забезпечити максимальний доступ українців до спільного місця пам’яті. Для цього необхідно усунути всі перешкоди, особливо якщо на те є всі законні підстави.

“У планах музею – використання території і, зокрема, звільненої ділянки для проведення просвітницьких заходів і дитячих програм, присвячених як давньому минулому, так і сучасній історії України. Також у майбутньому плануються археологічні дослідження ділянок, що досі не були вивчені або не стали експозиційними обʼєктами”, – сказав Федір Андрощук.

Зведення споруди відбулось з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ, а також без дозволів Міністерства культури та інформаційної політики. Крім того, в експлуатацію будівля у встановленому порядку так і не була введена.

“Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям”, – розповіла директорка Скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

На виконання рішення Господарського суду міста Києва від 15 лютого 2023 року релігійна громада УПЦ МП була зобов’язана самостійно демонтувати незаконну споруду, але проігнорувала це. Неодноразово за невиконання рішення суду на порушника накладався штраф, який не сплачувався. 

Нагадаємо, дозвіл на спорудження “церкви-МАФу” на території Національного музею історії Києва та на фундаменті Десятинної церкви 10 століття надав громаді УПЦ МП у 2004 році очільник музею Сергій Чайковський. 

У 2012 році громада отримала право власності на будівлю. Водночас земля залишилась у володінні музею. Знесення споруди музей домагається в суді з 2021 року. 

Територія, на якій збудували МАФ, підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської та входить до заповідника “Стародавній Київ”.

У квітні Національний музей історії України зібрав менш як за добу необхідну суму на демонтаж незаконно побудованої на земельній ділянці музею “церкви-МАФу”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!