ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму справи "за дискредитацію росармії" найчастіше відкривають після доносів – КПГ

21.03.2023, 17:28
Фото – ГУР МО
Фото – ГУР МО

Справи "за дискредитацію росармії" за ст. 20.3.3. КпАП РФ у тимчасово окупованому Криму найчастіше відкривають після доносів.

Про це повідомила "Кримська правозахисна група".

За даними правозахисників, за січень-лютий окупаційні суди ухвалили щонайменше 33 рішення в адміністративних справах "за дискредитацію російської армії".

"Підставою для порушення справи найчастіше є донос. Так, на жителя Нижньогірського донесли відвідувачі поштового відділення, які почули, як він сказав "дістали окупанти своїми законами". "Суддя" окупаційного Нижньогірського районного суду Вікторія Білякова визнала чоловіка винним у порушенні ст. 20.3.3. КпАП РФ та призначила штраф у 30 тисяч рублів", – розповіли в Кримській правозахисній групі.

Там також повідомили, що двоє жителів Сак напідпитку написали донос на знайомого, який нібито сказав на вулиці "Слава Бандері". Чоловіка визнали винним у "дискредитації російської армії" та оштрафували.

Правозахисники наводять ще один приклад. Декілька людей написали доноси на жителя села Ясна Поляна, який, за їхніми словами, "негативно висловлювався на адресу органів влади РФ, говорив, що Крим є частиною України та після входження до Криму Збройних Сил України він надаватиме їм допомогу в зачищенні території зі зброєю в руках". Чоловіка також оштрафували.

Як повідомляв ІМІ, восени 2022 року в окупованому Криму понад 60 людей притягнули до відповідальності "за дискредитацію росармії".

У січні 2023 року Кримська правозахисна група повідомила, що підконтрольні Росії суди Криму найчастіше штрафують людей за гасло "Слава Україні" та виконання українських пісень. Зокрема, у вересні 2022 року підконтрольний Росії Бахчисарайський районний суд притягнув до адміністративної відповідальності організаторів та учасників весілля за відтворення пісні "Червона калина", яку російський суд назвав "бойовою піснею українських націоналістів".

14 березня 2023 року у Росії ухвалили зміни до закону, відповідно до яких за "дискредитацію" російських військових, які воюють в Україні, можуть ув'язнити на 15 років.

Liked the article?
Help us be even more cool!