ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму російські силовики обшукали будинки журналістів ATR та "Кримської солідарності"

11.03.2020, 12:48
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Російські силовики 11 березня провели обшук у декількох будинках кримських татар у Бахчисараї та Бахчисарайському районі. Зокрема, обшуки провели в журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова та громадських журналістів "Кримської солідарності" Амета Сулейманова та Сейдамета Мустафаєва, повідомляє Крим.Реалії.

Як повідомила виданню кримська правозахисниця Лутфіє Зудієва, низка слідчих заходів у будинках кримських татар ініційована співробітниками ФСБ Росії. Наразі сім обшуків завершилися. 

За фактом обшуків затримано п'ятьох осіб: Енвера Мустафаєва, Сейтумера Сейтумерова (історик. – Ред.), Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова, Рустема Сейтмеметова. Їх відвезли до відділку ФСБ.

За її інформацією, всім затриманим інкримінується стаття 205.5 Кримінального кодексу Росії ("Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації").

"Усім затриманим інкримінують 205.5 статтю. Ще триває обшук у магазині, де працює Амет Сулейманов. Виходить, що сьогодні обшуки проводять у родичів активістів і самих активістів: Амета і Айдера Сулейманових – рідних братів, одного з яких уже затримали. Також затримали двох рідних братів – Османа Сейтумерова і Сейтумера Сейтумерова, а обшук у Шукрі Сейтумерова і його батька щойно завершився, його не затримали", – розповіла правозахисниця.

За словами Зудієвої, серед затриманих є один громадський журналіст ініціативи "Кримська солідарність" – Амет Сулейманов. Крім цього, проведено обшук у будинку громадського журналіста Сейдамета Мустафаєва.

"Самого Сейдамета не було вдома, зараз заарештований його батько Енвер Мустафаєв. Що стосується слідчих заходів у журналіста телеканалу ATR Сейтумера Сейтумерова, він був змушений залишити півострів через репресії. Під час обшуку в будинку була присутня тільки його літня мати", – додала Зудієва.

Прокуратура й Нацполіція АР Крим та Севастополя почали кримінальне провадження через обшуки російських силовиків у Бахчисараї та Бахчисарайському районі 11 березня, повідомляє Крим.Реалії з посиланням на пресслужбу Прокуратури АРК.

Провадження відкрито за фактом "порушення недоторканності житла під час проведення незаконних обшуків у домоволодіннях громадян України в місті Бахчисараї на тимчасово окупованій території півострова Крим за частиною 2 статті 162 Кримінального кодексу України".

"Незаконні обшуки на тимчасово окупованій території мають широкомасштабний і систематичний характер і не мають нічого спільного з правоохоронною діяльністю, оскільки вони спрямовані виключно на залякування населення та переслідування осіб", – зазначив прокурор АР Крим Ігор Поночовний.

Liked the article?
Help us be even more cool!