ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Криму продовжують блокувати доступ адвокатів до журналіста Єсипенка

29.03.2021, 12:21
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода
Фото – FSB / TASS / Радіо Свобода

Незалежним адвокатам продовжують блокувати доступ до арештованого в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка, який перебуває зараз у слідчому ізоляторі Сімферополя.

Про це розповів адвокат Алексей Ладін під час онлайн-зустрічі об’єднання “Кримська солідарність” 28 березня, повідомляє Крим.Реалії.

“З 10 березня до сьогоднішнього часу жоден з незалежних адвокатів не може потрапити до нього на побачення, щоб з’ясувати позицію”, – сказав Ладін.

Але, як запевнив юрист, адвокати не залишатимуть спроб потрапити на побачення до арештованого.

За його словами, в СІЗО посилаються на те, що Єсипенко нібито добровільно відмовляється від інших захисників, окрім адвоката за призначенням.

“Органи ФСБ разом зі співробітниками СІЗО проводять цілі операції з недопущення, зокрема мене, до Владислава Єсипенка. У мене є підстави припускати, що на нього чиниться як фізичний, так і психологічний тиск для отримання потрібних свідчень або для чогось іще. Але цілком очевидно, що, якщо ФСБ докладає таких зусиль для того, щоб ховати людину, в них явно недобрі наміри”, – вважає адвокат.

Він зазначив, що разом зі своїми колегами продовжуватиме спроби зустрітися з Єсипенком.

“Рано чи пізно незалежний захист потрапить до нього, і ми з’ясуємо його позицію. Ми продовжуватимемо всіма законними методами домагатися зустрічі з ним, щоб виявити, зазнає він тортур чи ні. Якщо він зазнає тортур, ми зробимо все, щоб це припинити”, – додав він.

Як пише видання, окупаційна влада Криму інформації Ладіна щодо тиску на Єсипенка не коментує. Реакції керівництва СІЗО Сімферополя та Федеральної служби з виконання покарань Росії щодо затвердження незалежних адвокатів також немає.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19 березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

19 березня дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. Вона звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

Liked the article?
Help us be even more cool!